AMA a menţinut, joi, suspendarea Agenţiei ruse antidoping cu trei luni înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă de la PyeongChang (9-25 februarie 2018) la care participarea sportivilor ruşi rămâne incertă.

RUSADA a fost suspendată în noiembrie 2015, la începutul scandalului care a dus la dezvăluirea unui sistem de dopaj de stat în Rusia, cu implicare la cel mai înalt nivel, de la Ministerului Sporturilor, la serviciul secret de securitate FSB, în perioada 2011-2015.

Decizia Comitetului Executiv al CIO, reunit în perioada 5-7 decembrie la Lausanne, de a autoriza sau nu Rusia să participe la JO din 2018 “va lua în considerare toate circumstanţele, inclusiv toate măsurile pentru garantarea unor Jocuri echitabile”, a precizat un purtător de cuvânt al CIO.

Agenţia Mondială Antidoping a menţinut joi suspendarea RUSADA, o veste proastă pentru Rusia, care nu ştie încă dacă va fi binevenită la Jocurile Olimpice de la PyeongChang (9-25 februarie).

AMA a accentuat presiunea la sfârşitul săptămânii trecute, dând asigurări că dispune de o bază de date informatizată, care conţine detalii despre controalele realizate între 2012 şi 2015 la laboratorul antidoping din Moscova. Aceste elemente ar putea aduce mai multă lumină în privinţa activităţii acestui laborator şi ar putea confirma unul dintre punctele cheie ale raportului McLaren, referitor la “dispariţia” controalelor pozitive sau “albirea” acestora, la ordinul Ministerului rus al Sportului, înainte de a fi înregistrate în bazele de date ale AMA.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat regent că acest caz a fost instrumentat de Statele Unite pentru a perturba campania prezidenţială rusă din luna martie 2018.