"În momentul de faţă, singura bancă ce şi-a asumat pierderea respectivă (din conversia creditelor cu discount – n.r.) este Volksbank. Am spus că este o măsură bună pentru că Volksbank şi-a asumat pierderea şi a adus o majorare de capital de câteva sute de milioane de euro. Decizia băncii de a menţine cursul de la 31 decembrie (timp de trei luni – nr) este o consecinţă a deciziei anterioare de conversie a creditelor în franci elveţieni la cursul din ziua în care se face conversia cu aplicarea unui discount şi ea este menţinută în contractul de vânzare – cumpărare încheiat cu Banca Transilvania. În momentul în care Banca Transilvania obţine acceptul Consiliului Concurenţei şi al BNR pentru a deveni acţionar la Volksbank, decizia se va pune în practică. Dar este decizia băncii, banca şi-a asumat pierderea respectivă prin majorare de capital", a explicat Cinteză.

În opinia sa, orice altă decizie de conversie a creditului la alt curs decât cel din ziua tranzacţiei produce pierderi care trebuie acoperite de cineva.

Nicolae Cinteză susţine că decizia Volksbank de a aproba conversia la un curs cu discount va pune presiune şi pe celelalte bănci să vină cu soluţii viabile. "Sunt convins că îndată ce Banca Transilvania va pune în aplicare conversia, care este clauză în contractul de preluare, va pune presiune şi pe celelalte bănci", a explicat directorul BNR.

El a menţionat şi oferta OTP Bank pentru clienţii cu credite în franci, care duce la stabilirea ratei lunare la echivalentul în lei de la finalul lunii decembrie. Pe de altă parte, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR a amintit faptul că, încă din 2009, băncile au început să ofere soluţii de conversie, dar clienţii au fost influenţaţi să aştepte să obţină conversia creditului în instanţă la cursul din momentul încheierii contractului. "Am datele de la o bancă unde, din 14.500 de clienţi, numai 489 au accepta conversia, îmbătaţi cu iluzia unui câştig în instanţă la cursul istoric", a mai spus Cinteză.

Volksbank România a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că va menţine, pe o perioadă de 3 luni (între 20 ianuarie şi 17 aprilie 2015) un curs valutar fix, de 3,8035 lei pentru 1 franc elveţian, pentru plăţile următoarelor trei rate lunare datorate de clienţi.

La rândul său, OTP Bank a decis să reducă temporar marja de dobândă, cu până la 1,5 puncte procentuale, pentru clienţii cu credite în franci elveţieni cu dobândă variabilă, în urma analizei istoricului fiecărui client şi a condiţiilor aplicabile acestuia.

De asemenea, miercuri, Raiffeisen Bank a anunţat că va reduce dobânda pentru clienţii săi cu credite în franci elveţieni, din 23 ianuarie, resetând-o anticipat, cu cinci luni înainte, conform ultimei scăderi de cotaţie anunţate de Banca Centrală a Elveţiei, de 0,5%. (Sursa: www.agerpres.ro)