ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) şi OMV Petrom au anunţat astăzi că au finalizat campania de achiziţie seismică 3D pe blocul Neptun Deep, cea mai mare campanie de seismică 3D înregistrată în Marea Neagra, acoperind o suprafaţă de peste 6.000 de kilometri pătraţi. Operatorul campaniei a fost OMV Petrom.

În plus, cele două companii au procurat platforma de foraj Ocean Endeavor pentru a relua forajul de explorare pe blocul offshore Neptun Deep din România la finalul lui 2013 sau începutul lui 2014. Platforma de foraj Ocean Endeavor, deţinută de compania Diamond Offshore Drilling Inc., este o platformă semi-submersibilă, proiectată să foreze în ape cu adâncimi de până la 2.400 de metri şi o adâncime totală de foraj de până la 10.600 de metri. EMEPRL este operatorul programului de foraj pentru zona de mare adâncime a blocului Neptun.

Datele colectate în timpul campaniei seismice şi al programului de foraj de explorare vor fi folosite pentru a evalua dimensiunea şi fezabilitatea comercială a descoperirii Domino, anunţată în 2012, dar şi potenţialul altor prospecte în blocul Neptun Deep. Potrivit comunicatului citat, ExxonMobil şi OMV Petrom se aşteaptă să investească până la 1 miliard de dolari în programul de explorare, care cuprinde campania de achiziţie seismică 3D în prezent finalizată şi forajul suplimentar de explorare şi evaluare.

‘Noi rămânem foarte încurajaţi de descoperirea Domino şi continuăm să colectăm date suplimentare necesare pentru a confirma dimensiunea resurselor şi potenţiala fezabilitate comercială a acestora. Operaţiunile din Blocul Neptun sunt o premieră şi prezintă o serie de provocări din punct de vedere tehnic iar dezvoltarea viitoare va necesita investiţii substanţiale pentru o perioadă lungă de timp. Pe lângă succesul programului de explorare, stabilitatea fiscală, politicile de reglementare pe termen lung în domeniul energiei şi accesul la o piaţă liberă şi transparentă joacă un rol determinant. Suntem hotărâţi să continuăm evaluările tehnice şi de explorare pe blocul Neptun Deep şi apreciem în mod deosebit sprijinul Guvernului României pentru acest proiect. Suntem mândri să asistăm România în efortul său de explorare şi dezvoltare de potenţiale noi resurse offshore spre beneficiul tuturor părţilor implicate’, a declarat John Knapp, director general Exxon Mobil Exploratian.

‘Succesul acestui proiect este de mare importanţă pentru Petrom şi România atât din punct de vedere al creşterii securităţii energetice, cât şi din perspectiva dezvoltării economice’, a arătat Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activităţile de explorare şi producţie. Potrivit acestuia, investiţiile ulterioare aferente fazelor de evaluare şi dezvoltare ar putea ajunge la câteva miliarde de dolari iar asemenea investiţii ar avea un impact major în economia românească.

  • Zona de apă adâncă a blocului Neptun se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 9.900 km2, iar adâncimea apei variază între 50 şi 1.700 metri.
  • În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a blocului Neptun.
  • De atunci, cele două companii au lucrat împreună pentru a achiziţiona seismică 3D şi a evalua potenţialul de explorare de hidrocarburi al blocului.
  • În perioada 2009-2010, OMV Petrom şi ExxonMobil au achiziţionat mai mult de 3.000 de kilometri pătraţi de date seismice 3D pe blocul Neptun, folosind tehnologie de ultimă oră.
  • Între decembrie 2011 – martie 2012 ExxonMobil şi OMV Petrom au forat sonda Domino-1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din România, care a confirmat prezenţa gazelor naturale. Domino-1 a atins o adâncime totală de mai mult de 3.000 de metri sub nivelul mării.
  • Din noiembrie 2012, ExxonMobil şi OMV Petrom au desfăşurat o a doua campanie seismică 3D, acoperind aproximativ 6.000 de kilometri pătraţi în zona de mare adâncime a blocului Neptun.

Anul TRECUT a început şi s-a terminat cu veşti bune: în februarie, ExxonMobil anunţa existenţa unui zăcământ uriaş de gaze naturale în perimetrul Neptun, iar în noiembrie a scos la licitaţie mai multe contracte de servicii care vizează continuarea lucrărilor.
Citeşte: Cât «aur negru» se ascunde în Marea Neagră