„Ca urmare a creşterii economice de 5,8%, faţă de 5,2% cum a fost în vedere la elaborarea bugetului pe acest an, şi a unui PIB în valoare nominală de 837,1 miliarde de lei faţă de 815,2 miliarde de lei iniţial, se propune o majorare şi o suplimentare a cheltuielilor următoarelor ministere: Ministerul Agriculturii a fost suplimentată suma de 1,775 miliarde de lei pentru schemele de plăţi directe pe suprafaţă. Aceste sume vor asigura integral plata în avans pentru înfiinţarea culturilor din 2018. Totodată, se va asigura cofinanţarea programelor din PNDR 2014-2020”, a spus ministrul Finanţelor. 

De asemenea, la Ministerul Afacerilor Interne va fi un plus de 1,160 miliarde lei în principal pentru asigurarea mentenanţei aeronavelor şi a echipamentelor pentru intervenţie şi plată drepturilor salariale şi pensiilor. 

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătăţii are un plus de 207 milioane lei pentru plata salariilor personalului medical, Ministerul Muncii, un plus de 95,9 milioane lei, iar cheltuielile se majorează cu 795 milioane de lei pentru plata drepturilor de asistenţă socială şi creştere a copiilor. 

La Ministerul Finanţelor va fi rectificare pozitivă de 426 milioane lei pentru drepturile salariale, la Ministerul Justiţiei, un plus de 357 milioane lei pentru drepturi salariale şi hotărâri judecătoreşti, la Ministerul Mediul de Afaceri, 247 milioane de lei pentru programele de sprijin a IMM-urilor. 

De asemenea, vor primi sume în plus toate serviciile secrete, Administraţia Prezidenţială şi cele două camere ale Parlamentului, a mai spus Mişa. 

Conform Agerpres, întrebat de jurnalişti care este alocarea suplimentară totală, ministrul a răspuns că această informaţia va fi postată în scurt timp pe site-ul instituţiei. 

Pe de altă parte, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), Ministerul Transporturilor şi Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) vor avea diminuate bugetele, în urma rectificării bugetare, a adăugat şeful de la Finanţe. 

 

„Diminuări ale bugetelor ordonatorilor principali de credite au fost operate, în principal, la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, cu menţiunea că aceste sume sunt aferente proiectelor cu finanţare din fonduri europene. Această tăiere a fost motivată de aprobarea cu întârziere a bugetului de stat pe anul 2017, de faptul că s-au întârziat procedurile de achiziţie, de aceea a determinat un grad redus de execuţie bugetară pe primele 8 luni de zile. Autorizarea Autorităţilor de Management a întârziat foarte mult posibilitatea ordonatorilor principali de credite de a iniţia proiecte şi de a cheltui aceşti bani”, a subliniat Ionuţ Mişa. 

El a precizat că s-a asigurat, la nivelul bugetelor locale, o sumă de 697,2 milioane lei, din care pentru salariile profesorilor din învăţământul preuniversitar – 350 de milioane de lei în plus, centre persoane cu handicap – 89,2 milioane lei, însoţitori persoane cu handicap – 110,9 milioane lei, programul „Cornul şi laptele”, care se derulează în continuare în şcoli – 69,1 milioane lei. De asemenea, pentru direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului au fost alocate suplimentar 78 de milioane de lei. 

„Vreau să menţionez că la ministerele la care au fost operate diminuări ale creditelor bugetare nu au fost diminuate corespunzător şi creditele de angajament. De ce am făcut acest lucru? Pentru a nu afecta absolut deloc procesul de contractare a proiectelor finanţate din fonduri europene, precum şi a lucrărilor de investiţii. Diminuarea se referă doar la creditele bugetare pe cash, care nu au putut fi demonstrate că există capacitatea de fi utilizate pe ultimele 4 luni ale acestui an. De asemenea, în bugetul Ministerului Finanţelor Publice, la acţiuni generale, au fost acordate credite de angajament în sumă de 638 milioane de lei pentru programul „Ajutoare de stat pentru finanţarea proiectelor pentru investiţii, în vederea demarării unui proces de selecţie pentru beneficiarii ajutorului de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie”, a precizat oficialul MFP.