Foarte multe firme mari si mici au avut surpriza sa constate, la inceputul acestui an, ca sunt datoare statului, desi erau cu toate platile la zi. Problema lor are si un nume, destul de complicat: eroare materiala. Din pacate, astfel de situatii vor mai aparea, iar fiscul pare sa nu aiba, cel putin in acest moment, o rezolvare rapida.

Putem considera ca se “infaptuieste” o eroare materiala atunci cand, din greseala, actele prin care se fac declaratiile catre Fisc se completeaza cu zerouri in plus sau cu cifre diferite de cele aflate in evidenta registrelor contabile ori in cazul in care angajatii Fiscului gresesc atunci cand completeaza documentele ce evidentiaza platile realizate de contribuabili. Cu alte cuvinte, eroare este si atunci cand gresesti tu, si atunci cand greseste Administratia. In schimb, Fiscul considera ca se produce o eroare materiala doar atunci cand greseste el, caz in care este mai dispus sa corecteze greseala, dar nu si atunci cand greseste contribuabilul. si atunci cand Administratia se autosesizeaza si isi recunoaste greseala, procedura dureaza foarte mult. Este nevoie ca agentul economic sa trimita directiilor de specialitate din Ministerul Finantelor documentele justificative; apoi, specialistii din Finante vor intocmi un referat, pe baza caruia se va lua o decizie. “De-abia dupa ce se ia decizia, se poate opera rectificarea in documente”, ne spune Mirela Novac, consultant la Riff.
Dar cele mai complicate situatii apar atunci cand cea care greseste este firma sau atunci cand contribuabilul persoana juridica nu stie ca Fiscul i-a intocmit gresit raportarile si descopera de-abia cand cere un certificat fiscal de buna purtare. “Din vina lui, Fiscul mi-a gresit raportarile la impozitul profit, iar eu am descoperit problema mult mai tarziu. In momentul acela, aveam nevoie de un certificat fiscal, pentru ca voiam sa particip la o licitatie, si am constatat ca nu pot participa, pentru ca fiscul mi-a trecut pe certificatul fiscal sumele cu care eram in discutie. In plus, am fost nevoita sa platesc penalitatile, accesoriile”, se plange o contabila.


“Ce se intampla, in fapt? Daca o societate depune, de exemplu, la 25 iulie 2005, Declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat continand pentru impozitul pe profit o suma de plata de 1.000 de lei, iar in septembrie constata ca impozitul ce trebuia declarat era de 750 de lei, pentru diferenta de 250 de lei, administratia fiscala calculeaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru cele doua luni”, ne explica Justinian Cucu, consultant, Global Tax Management.


Pana la 1 ianuarie 2006, era in vigoare o procedura – Procedura de lucru privind realizarea evidentei pe platitori, stabilita printr-un ordin al ministrului finantelor din 2003, care nu a fost insa publicat in Monitor. Prin aceasta “schema”, se fixa modalitatea de calcul al acesoriilor si cum se poate rectifica eroarea materiala. De la inceputul acestui an, insa, prevederile pe care s-a intemeiat calcularea dobanzilor si penalitatilor de intarziere sunt abrogate. Cu toate acestea, unitatile fiscale calculeaza inca accesorii, deoarece aplicatia informatica nu este modificata corespunzator, pentru a nu mai fi calculate penalitatile. “In lipsa unor prevederi clare care sa impiedice calcularea accesoriilor, nici unul dintre organele fiscale nu le elimina fara baza legala. Cu alte cuvinte, pentru ca nu scrie pe nicaieri nimic, nu poate fi intocmit acel document prin care penalitatile sa fie scazute din suma totala”, explica Justinian Cucu.


“Rezolvarea, atat pentru perioada anterioara, cat si pentru prezent, a efectelor nefaste produse de Ordinul nepublicat, este aprobarea unui act normativ care sa fie publicat in Monitor, care sa prevada in mod expres ca atunci cand se modifica din orice motiv obligatia fiscala, accesoriile sa se modifice in mod corespunzator”, precizeaza Cucu.


In loc de incheiere, un pont: ca sa va puteti prezenta “cu fruntea sus” la licitatii, rugati directiile financiare sa va treaca, langa sumele in discutie, si motivele pentru care sunteti in disputa cu Fiscul. In felul acesta, partenerii vor vedea ca este doar o “eroare” si ca, in fapt, sunteti un partener serios.