Sapte regiuni de dezvoltare vor primi 21,87 milioane euro in cadrul „Schemei de Investitii pentru Proiecte Mici de Gestionare a Deseurilor” pentru a sustine imbunatatirea activitatilor de gestionare a deseurilor, potrivit unui comunicat al Ministerului Integrarii Europene. Cele sapte regiuni alese sunt Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord Vest si Bucuresti – Ilfov.

Contributia Uniunii Europene, din fonduri PHARE, este de 16,40 milioane euro, iar cofinantarea de la bugetul de stat este de 5,47 milioane euro. Sprijinul financiar se va incadra intre 300.000 si un milion de euro pe proiect, iar durata unui proiect nu poate depasi 24 de luni, dar nu mai tarziu de 30 noiembrie 2008.



Pentru a obtine finantare, autoritatile publice din localitatile cu maxim 50.000 de locuitori, vor depune proiecte la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (ADR) din regiunea unde acestea urmeaza sa fie implementate, termenul limită de depunere fiind 28 aprilie 2006.


Principalele categorii de activitati care pot primi finantare sunt statii de pre-tratare biomecanica a deseurilor menajere, platforme de compostare, colectarea si transportul deseurilor municipale, colectarea selectiva, sisteme de salubrizare si spatii pentru depozitare temporara.


Proiectele vor fi evaluate după maturitatea proiectului, calitatea, consistenta si consecventa propunerii tehnice, zona geografica vizata (numar de locuitori care vor beneficia de pe urma proiectului), gradul de eficienta a costurilor din proiect, in ceea ce priveste investitia, exploatarea si operarea acesteia, capacitatile manageriale ale solicitantilor, capacitatea solicitantului de a acoperi cheltuielile viitoare pentru exploatare si intretinere prin tarife adecvate. In plus, proiectele vor trebui să fie in concordanta cu proiectele prioritare ale fiecarei regiuni pentru care un Plan Regional de Gestionare a Deseurilor a fost elaborat si se afla in curs de aprobare de catre Guvernul Romaniei.

Sursa: Capital, 23 ianuarie 2006