Federal Housing Finance Agency, agenţia federală responsabilă cu ipotecile preluarte de stat de la giganţii falimentari Fannie Mae şi Freddie Mac, va da în judecată, printre altele, băncile Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs sau Deutsche Bank. Potrivit întâmpinărilor depuse de agenţie, băncile şi-au încălcat obligaţia de due-dilligence în cazul obligaţiunilor ipotecare. Legea le obliga să-şi informeze corect clienţii, cumpărătorii de securities, asupra riscului acestora, risc provenit din “umflarea” sau falsificare veniturilor celor care contractaseră ipotecile. Fannie şi Freddie au pierdut pe mâna rapoartelor băncilor mai mult de 30 mld. dolari din achiziţionarea de obligaţiuni ipotecare, bani ce până la urmă au fost suportaţi de contribuabili.
În acelaşi timp, mulţi deţinători de obligaţiuni ipotecare “umflate” încearcă deja să forţeze băncile să-şi răscumpere marfa pentru care nu mai există căutare. Lucrurile sunt puţin diferite în cazul agenţiei federale, care nu doreşte să dea înapoi obligaţiunile ci vrea despăgubiri pentru pierderile produse de acestea.
Pe lângă investitori, 50 de procurori generali din statele americane sunt în faza finală a negocierilor cu marile bănci, între care Bank of America, Citigroup sau JPMorgan. Procurorii presează băncile să plătească cel puţin 20 mld. dolari pentru “păcatele” care au dus la criză. Şi ca tabloul să fie complet, gigantul asigurărilor AIG, care a pierdut sute de miliarde de dolari din cauza investiţiilor în obligaţiuni ipotecare, a dat deja în judecată Bank of America, cerând despăgubiri de 10 mld. dolari pentru că banca ar fi prezentat date false atunci când AIG a achiziţionat obligaţiunile.
Mişcarea împotriva băncilor, ce prinde contur, a început să îngrijoreze investitorii şi industria serviciilor financiare. Aceştia spun că pierderile suferite de deţinătorii de obligaţiuni au fost cauzate de scăderea economică şi declinului pieţei imobiliare şi nu de felul în care băncile şi-au “împachetat” ofertele. Cumpărătorii de obligaţiuni, cum e AIG, sunt suficient de sofisticaţi ca să fi ştiut că investiţia în obligaţiuni ipotecare nu este una fără risc.