Prinţ moştenitor din iunie 2012, Salman a devenit tot mai cunoscut în ultimii ani, prezidând deseori Consiliul de Miniştri şi reprezentându-l în străinătate pe regele Abdallah care, din cauza sănătăţii sale precare şi-a redus în mod considerabil activităţile publice.

Prinţul Salman este şi vicepremier, post obţinut în acelaşi timp cu cel de moştenitor al tronului, în 2012, la moartea fratelui său Nayef. El cumulează şi funcţia de ministru al Apărării din octombrie 2011.

Numărul doi în regat, prinţul Salman şi-a multiplicat vizitele în Occident şi Asia, adăugând o latură internaţională carierei sale, focalizată până în 2012 pe afaceri interne.

În pofida unei sănătăţi fragile, el a ţinut să îşi demonstreze "hotărârea de a deveni rege sau, mai probabil, ambiţia celor apropiaţi ca el să pară astfel", apreciază Simon Henderson, specialist pe problemele Golfului Persic la Washington Institute.

Poziţia sa a fost fragilizată însă de decizia luată în martie 2014 de regele Abdallah, de a-l numi viitor prinţ moştenitor pe fratele său vitreg Moqren, cel mai tânăr dintre cei 35 de fii ai fondatorului regatului.

Născut la Riyad la 31 decembrie 1935, prinţul Salman a fost guvernatorul capitalei timp de aproape 50 de ani, majoritatea provinciilor saudite având la conducerea lor membri ai familiei regale cu rang de miniştri.

"Această funcţie i-a oferit experienţă şi el a supervizat emergenţa Riyadului drept capitală", a subliniat la Londra, Eleanor Gillespie de la Gulf States Newsletter.

Prinţul Salman este considerat artizanul dezvoltării acestui oraş construit în plin deşert de dinastia Al-Saud, şi a făcut din el un oraş modern.

Dar funcţia lui i-a oferit imediat oportunitatea de a "juca rolul de arbitru foarte respectat al afacerilor familiei Al-Saud", adaugă Gillespie, asigurând că prinţul Salman "are o reputaţie de probitate".

Jane Kinninmont, expertă la Chatham House din Londra, a precizat că Salman este "considerat ca relativ liberal" şi ar putea, în această calitate, "să adopte o abordare reformatoare, evident în cadrul limitelor şi liniilor roşii ale sistemului".

Prinţul Salman este cel de-al 25-lea fiu al lui Abdel Aziz, fondatorul regatului şi face parte din clanul Sudairi, cei şapte fii ai soţiei preferate a regelui, Hassa bint Ahmad al-Sudairi. Printre fraţii lui se numără fostul rege regele Fahd şi prinţii Nayef şi Sultan, decedaţi toţi trei.

Salman are probleme de sănătate, iar în 2010 a fost operat de hernie de disc.

Căsătorit de trei ori, prinţul Salman are zece fii în viaţă, dintre care cel mai cunoscut este prinţul astronaut Sultan Ben Salman, singurul saudit care a făcut parte dintr-o misiune în spaţiu şi care prezidează în prezent comisia pentru Turism şi Antichităţi.

Un alt fiu al său este prinţul Abdel Aziz, ministru adjunct al Petrolului.