Restricţiile impuse în ultima perioadă în România au înfuriat zeci de mii de oameni. Mulţi au sperat că poate la nivelul Bucureştiului vor putea fi stabilite alte reguli, însă edilul Nicuşor Dan a clarificat situaţia.

Nicuşor Dan: Competenţele sunt la nivel naţional, cred că a fost o decizie bună

Primarul general al Capitalei a declarat marţi, 6 aprilie, că autoritatea locală se subordonează instituţiilor naţionale atunci când vine vorba despre restricţiile impuse având în vedere pandemia de COVID-19.

„Ne subordonăm instituţiilor naţionale. (…) În primele mele două luni de mandat, competenţele pe această chestiune erau distribuite între local şi naţional, de la un anumit moment competenţele au fost duse către naţional, eu cred că a fost o decizie bună”, a afirmat Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.

Primarul general fusese întrebat de jurnalişti dacă, în opinia sa, restricţiile din weekend privind închiderea magazinelor de la ora 18:00 ar trebui modificate, deoarece s-au creat aglomerări.

Potrivit lui Nicuşor Dan, municipalitatea nu face decât să respecte acest lucru.

Ce a spus premierul Florin Cîțu, luni, despre măsura închiderii magazinelor la ora 18:00?

În conferinţa de presă susţinută cu o zi în urmă la sediul Guvernului, prim-ministrul spune că se află permanent în discuţii cu reţelele de magazine şi, deocamdată, lucrurile vor rămâne aşa cum au fost stabilite, pentru că măsurile dau rezultate.

„Am discuţii permanente cu reţelele de magazine, am discutat şi înainte de a lua această decizie, nu a fost discutată ora, mi s-a cerut doar puţin timp pentru a pregăti. Noi am cerut de la magazine respectarea unor anumite norme în interior.

Am avut o discuţie permanentă cu retailerii, ei înţeleg foarte bine situaţia prin care trece România şi au fost alături de noi şi anul trecut, când am trecut prin starea de urgenţă. În acest moment lucrurile rămân așa cum sunt pentru că dau rezultate”, a declarat Florin Cîţu.

Măsura de a închide magazinele de la ora 18:00 acolo unde incidența cazurilor este ridicată a dus la o scădere a ratei de pozitivare cu COVID-19, tocmai pentru că mobilitatea, factorul principal prin care se răspândește virusul, a fost limitată, a mai explicat premierul.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin