Oficiali din Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria au declarat că vor solicita Comisiei Europene să modifice actualul sistem de TVA care, în opinia ministrului austriac de Finanţe, Hans Joerg Schelling, este 'ineficient şi trebuie schimbat'. Schelling a adăugat că până la zece ţări se vor alătura iniţiativei lansată de Austria şi Cehia în urmă cu şase luni.

La rândul său, ministrul ceh de Finanţe, Andrej Babis, susţine că frauda pe TVA costă statele membre UE aproximativ 50 de miliarde de euro pe an. Ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, a declarat că şi alte ţări ar putea să se alăture acestei iniţiative, adăugând că Polonia şi România au fost invitate, dar nu au participat la discuţii, iar Germania a participat în calitate de observator.

În mod obişnuit, evazioniştii importă bunuri scutite de TVA din alte ţări, dar, ulterior, solicită TVA atunci când vând bunurile respective cumpărătorilor domestici. Apoi vânzătorii dispar fără a plăti TVA statului. Telefoanele mobile, chipurile destinate computerelor şi dispozitivele electronice de genul MP3 playere sunt deosebit de vulnerabile la această practică.

Austria susţine că UE ar trebui să lase ţările membre să adopte un sistem de tip 'taxare inversă', în cadrul căruia companiile care cumpără şi nu cele care vând bunuri sunt responsabile pentru TVA, însă solicitările autorităţilor de la Viena s-au lovit de două ori până acum de opoziţia Bruxelles-ului. (Sursa: Agerpres)