Potrivit textului, citat de AFP, acest nou grup este "un cadru instituţional de coordonare şi monitorizare a cooperării regionale", iar preşedinţia lui a fost încredinţată şefului statului mauritan Mohamed Ould Abdel Aziz, de asemenea nou preşedinte al Uniunii Africane (UA).

G5 Sahel "nu înlocuieşte CILSS /Comitetul interstatal pentru combatarea secetei în Sahel, 13 ţări/ sau alte organizaţii subregionale existente, dar permite o coordonare între cele cinci ţări care împart aceleaşi provocări", a declarat Mohamed Ould Abdel Aziz în faţa presei la finalul minisummitului la care au participat omologii săi Ibrahim Boubacar Keita din Mali, Mahamadou Issoufou din Niger, Blaise Compaoré din Burkina Faso şi Idriss Déby Itno din Ciad.

Sahelul a devenit în ultimii ani o zonă de trafic de toate tipurile şi sanctuarul grupurilor armate legate de Al Qaida, în special Al Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI/).

AQMI este o ramură a unui grup salafist combătut de Algeria de zece ani şi care încă operează în această ţară şi alte ţări din Sahel. Mali, Mauritania şi Nigerul au fost lovite de atacuri sângeroase şi răpiri.AGERPRES

Citește și: