Odata cheltuiti banii pe un computer si pe traditionala imprimanta, atentia unui om care doreste sa-si completeze necesarul de tehnologie din casa se idreapta catre un scaner care sa aiba cel putin capacitatea de a transpune pe computer fotografiile facute i concediu. Practic, i acest moment, nu mai exista firma care vinde sisteme sau componente care sa nu aiba pe lista sa de oferte o gama variata de scanere. Un cumparator zelos poate petrece linistit citeva luni analizind varietatea larga de scanere, fara a se putea hotari pe care sa il cumpere.
HP, Canon, Umax, Plustek, Genius, sunt doar citeva nume printre aglomeratia de firme ce fabrica aceste produse, fiecare avind cite o lista interminabila de scanere, destinate oricarui buzunar. in plus, scanerele fac parte din asa-zisa categorie de accesorii necesare unui utilizator obisnuit al computerului. Firmele care fabrica acest produs sunt itr-o continua si acerba competitie i a oferi pe piata o gama cit mai variata de astfel de accesorii, atit pentru profesionistii ce doresc sa ilocuiasca studioul foto de la coltul strazii cu tehnologia de acasa, cit si pentru mai „tinerii” i meserie, care nu vor decit sa isi prelucreze propriile fotografii facute i concediu sau sa mai faca o copie la cine stie ce factura.
Aceste accesorii sunt impartite i mai multe categorii. Cea mai cautata categorie pe piata romineasca sunt asa-zisele „Flatbed”, adica scanerele destinate utilizarii de catre persoanele fizice acasa sau de catre companii, dar pentru scanarea unor documente sau fotografii de mici dimensiuni. Pentru aceste tipuri de scanere, preturile sunt cuprinse itre 50 si 300 USD. Uneori, daca utilizatorul doreste o performanta mai mare, preturile pot ajunge pina la 1.000 USD, dar este greu de crezut ca un utilizator obisnuit va face o astfel de investitie.
Totusi, pentru alegerea unui scaner care sa ideplineasca dorintele utilizatorilor este bine ca, iainte de achizitionarea acestuia, sa fie cunoscute citeva caracteristici hotaritoare.

1. Rezolutia
Prima problema pe care si-o ridica majoritatea cumparatorilor de scanere este rezolutia la care acesta poate prelucra. Calitatea imaginii „lucrate” va fi influentata i primul rind de rezolutia respectivului scaner. Astfel, cu cit rezolutia optica este mai mare, cu atit capacitatile de prelucrare a unei imagini cresc considerabil. Un scaner mediocru poate avea acum o rezolutie de 600 dpi, care poate creste, proportional cu pretul, pina la 2.400 – 3.200 dpi, performante la care se situeaza modelele performante ale momentului.

2. Viteza
Un alt factor decisiv i alegerea unui scaner il reprezinta viteza de prelucrare. Desi aceasta nu are un cuvint de spus i calitatea imaginii, este de dorit ca scanerul sa aiba o viteza de „munca” cit mai mare. Scanerele ieftine sunt mai lente decit cele performante, de doua sau chiar trei ori. Viteza de prelucrare este influentata i primul rind de interfata de conectare la calculator (paralel, USB, SCSI etc.). insa si „capacitatile” computerului la care este folosit scanerul pot decide viteza de prelucrare. Revenind la interfata de conectare, trebuie mentionat ca modelele mai ieftine, si deci mai icete, folosesc interfete paralele. Cele mai uzuale modele sunt acelea ce folosesc interfete USB sau SCSI, isa este necesar ca mai itii cumparatorul sa verifice daca computerul personal poate face fata unei astfel de interfete.

3. Culorile
Calitatea prelucrarii unei imagini este influentata si de asa-zisa „adincime de culoare” pe care scanerul o poate realiza. Mai exact, cu cit capacitatea unui scaner este mai mare i stocarea unui pixel din imagine, cu atit calitatea imaginii este mai buna, acesta avind calitati evidente i a numara mai multe tonuri de culoare. Aceasta capacitate este masurata i biti. Marea majoritate a scanerelor lucreaza cu 24 de biti (cite opt biti pentru fiecare culoare primara: rosu, verde si albastru), ceea ce iseamna ca acel scaner poate captura peste 16 milioane de tonuri pentru fiecare pixel. Impresionant, nu? Cum o fi cu un scaner performant, care are capacitatea de a lucra cu 36 sau 42 de biti? Sa calculeze cine vrea. insa aici este un risc, pentru ca se poate itimpla ca un cumparator de scaner pe 42 de biti sa aiba surpriza, acasa, ca programele de procesare de pe calculatorul sau sa nu poata lucra cu o „capacitate” atit de mare.

4. Dimensiuni
Importante la achizitionarea unui scaner sunt si dimensiunile acestuia, majoritatea acestor accesorii fiind pentru formate A4 sau A3. Acest aspect ramine i grija cumparatorului, isa pretul este influentat destul de mult de alegerea dimensiunii.

5. Softuri
in fine, la achizitionarea unui astfel de accesoriu este foarte important sa se aiba i vedere ca acesta sa fie livrat impreuna cu softul necesar, atit cel de scanare (driver), cit si cel de prelucrare a imaginii. Daca, din itimplare, nu sunt incluse aceste soft-uri, nici o problema. Internetul poate oferi drivere pentru orice tip de scaner, iar baietii de la taraba din colt, un CD cu toate aplicatiile pentru prelucrare de imagini, la 80.000 lei bucata.    

Scanerele si preturile lor

Genius HR6
Rezolutia optica de 600 x 1.200 dpi (cea interpolata putind urca pina la 19.200 dpi). Scanerul fabricat de cei de la KYE Systems beneficiaza, la fel ca si AcerScan Prisa, de un capac pentru medii transparente, oferind, astfel, posibilitatea scanarii de diapozitive sau negative de film foto.    
Pret: 93 USD fara TVA.

AcerScan Prisa 640P
Rezolutia optica de 600 x 1.200 dpi (cea interpolata putind urca pina la 19.200 dpi). Scanerul face parte din categoria acelora livrate cu o placa si cu un cablu de conectare SCSI II, creind o viteza superioara de scanare. Exista isa unele probleme la scanarea la rezolutie maxima, reprezentate prin unele discrepante usoare. Software-ul inclus este Ulead PhotoExpress, Xerox TextBridge si MiraScan Copier.    
Pret: 110 USD fara TVA.

HP ScanJet 5300C
Rezolutia optica de 1.200 dpi (cea interpolata putind urca pina la 9.600 dpi). Scanerul celor de la Hewllet Pakard poate lucra cu o adincime de culoare de 36 de biti si face parte din categoria acelora cu conectare paralela sau prin USB.    Pret: 181 USD fara TVA.

Umax Astra 2100S
Rezolutia optica 600 x 1.200 dpi (cea interpolata putind urca pina la 19.200 dpi). Adincime de culoare la 24 de biti. Toate scanerele din categoria Umax sunt isotite de o gama larga de software. Recognita Standard sau OmniPage sunt doar citeva exemple Pret: 108 USD fara TVA.