China National Electric Equipment Corporation e interesată să construiască la Rovinari un grup energetic de 500 MW, investiţia fiind estimată la aproximativ un miliard de euro, a declarat directorul de investiţii al CE Rovinari, Vasile Tudorescu, după o întâlnire cu reprezentaţi ai companiei chineze.

O delegaţie a celei mai mari companii de stat din China pentru furnizare de echipamente pentru industria energetică a venit, sâmbătă, la Târgu Jiu, discutând pe această temă cu reprezentanţi ai administraţiei locale.

Directorul de investiţii al CE Rovinari, Vasile Tudorescu, a reprezentat unitatea la întâlnirea respectivă, acesta menţionând că de aproximativ un an se poartă discuţii cu partenerii chinezi pentru a ajunge în această fază a negocierilor. Acesta a menţionat că şansele de realizare a investiţiei sunt foarte mari, chiar şi după ce CE Rovinari va fi inclusă în viitoarea companie energetică Electra.

„Indiferent de forma viitoare de organizare, chiar şi în cadrul Electra, complexul va demara procedurile pentru a înfiinţa cu chinezii o societate mixtă, care să se ocupe de realizarea noului grup energetic. Ei sunt dispuşi să asigure partea financiară şi, mai ales, echipamentele necesare, iar noi ne vom implica sub alte forme. Este ceva similar cu modul de construire a reactoarelor 3 şi 4 la Cernavodă”, declară Tudorescu.

CE Rovinari a fost inclusă în noua companie energetică Electra alături de complexurile de la Craiova şi Turceni, precum şi de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Nuclearelectrica şi o parte din Hidroelectrica. Potrivit site-ului CE Rovinari, construirea unui bloc energetic nou de 500 MW este cuprinsă în strategia de dezvoltare pentru perioada 2009 – 2010.

SURSA: Mediafax