Liedrii chinezi ar putea permite, pentru prima data,  agricultorilor sa vanda si/sau sa cumpere drepturi de intrebuintare a pamanturilor. Daca va avea loc, acest lucru reprezinta un pas ce ar putea sa atraga sute de milioane de fermieri in economia de piata.

Noua politica a guvernului de la Beijinc este discutata in aceste zile in randul liderilor Partidului Comunist, iar anuntarea unei decizii ar putea avea loc foarte curand, dand nastere astfel celei mai mari reforme economice din ultimii ani in China. Astfel, s-ar marca o indepartare semnificativa fata de sistemul proprietatii colective controlate de stat pe care China l-a adoptat dupa revolutia din 1949.

Potrivit proiectului legislativ, dupa aprobarea legii, fermierii chinezi (circa 800 milioane) vor putea sa vanda dreptul de intrebuintare a pamanturilor catre alti fermieri sau chiar companii agricole. Potrivit economistilor, acest noi sistem va duce la o utilizare mult mai eficienta a terenurilor si va permite infiintarea unor ferme mult mai mari. Totusi, este putin probabil ca administratia de la Beijing sa le permita fermierilor vanzarea dreptului de folosinta a terenurilor in scopul dezvoltarii non-agricole.

„Daca liderii de la Beijing vor ridica restrictiile in acest domeniu, decizia lor va fi un lucru extrem de pozitiv”, a declarat Keliang Zhu, avocat in cadrul diviziei de cercetare a Institutului Chinez de Dezvoltare Rurala. Acesta a adaugat ca o astfel de miscare ar da Chinei un momentum urias in privinta dezvoltarii agriculturii.

Sursa: IHT