În mai 2019, compania spațială privată americană SpaceX a început să lanseze pe orbită sateliții de comunicații Starlink. În patru ani, au fost lansați aproape 3.600 dintre acești sateliți, 65% din toți sateliții activi care orbitează în jurul planetei.

Internetul prin satelit Starlink oferă conexiuni cu latență redusă și viteză mare prin plasarea emițătoarelor pe orbita joasă a Pământului, la câteva sute de kilometri deasupra suprafeței terestre.

În viitorul apropiat, SpaceX plănuiește să extindă constelația Starlink la 14.000 de sateliți, urmând ca ulterior să o crească până la 44.000 de sateliți.

China vrea să își lanseze propria rețea de sateliți

O serie de țări, printre care China și Rusia, au acuzat compania lui Elon Musk că folosește Starlink în scopuri militare. Astfel, SpaceX intenționează să blocheze accesul la internetul său prin satelit pentru forțele armate ucrainene. În același timp, compania creează o infrastructură analogă, racheta sa Starship urmând să fie folosită de armata americană.

Deocamdată nu există alternative reale la Starlink. Cu toate acestea, oamenii de știință chinezi au anunțat recent dezvoltarea propriei constelații de sateliți de internet, cu numele de cod „GW”.

Această constelație chineză de 13.000 de sateliți s-ar adăuga la un spațiu apropiat de Pământ deja aglomerat și ar putea declanșa o nouă cursă spațială între puterile mondiale.

Anunțul a fost făcut de echipa de cercetători coordonată de profesorul asociat Xu Can de la Universitatea de Inginerie Spațială a Armatei Populare de Eliberare (PLA)

Starlink chinezesc

Sateliții chinezi ar putea fi plasați, de asemenea, pe „orbite pe care constelația Starlink nu a ajuns încă”, au spus cercetătorii, adăugând că aceștia ar „obține oportunități și avantaje la alte altitudini orbitale și chiar ar putea suprima rețeaua Starlink”.S

ateliții chinezi ar putea fi echipați cu dispozitive anti-Starlink pentru a efectua diverse misiuni, cum ar fi efectuarea unei „supravegheri la distanță mică și pe termen lung a sateliților Starlink”, au spus ei.

Starlink al lui Elon Musk este unul dintre factorii care au înclinat războiul în favoarea Ucrainei. Rusia a încercat din răsputeri să ne distrugă toate comunicațiile.

Acum nu mai pot face acest lucru. Statlink funcționează sub focul artileriei. Funcționează chiar și în Mariupol, a declarat un apărător ucrainean în aprilie anul trecut.

Ca răspuns la acest lucru, oficialii din Rusia și China au făcut imediat declarații despre posibila distrugere a sateliților Starlink.

Cu toate acestea, declanșarea unui război în spațiul cosmic riscă să facă inutilizabil întregul spațiu apropiat de Pământ și să facă imposibilă lansarea oricărui vehicul de lansare în spațiu – o problemă deja în creștere din cauza prevalenței resturilor spațiale și exacerbată, în mod ironic, de însăși constelația Starlink.