"China îşi exprimă speranţa că toate părţile vor continua să ţină legătura, să discute şi să-şi amelioreze relaţiile, în perspectiva relansării cât mai curând posibil a negocierilor în format de şase", conform postului public de televiziune, care a preluat îndemnul lansat de premierul chinez omologului său nord-coreean Choe Yong-rim.

"Este un lucru benefic pentru pace şi stabilitate în peninsula (Coreea) şi pentru crearea unui climat de stabilitate pe termen lung în nord-estul Asiei", a subliniat şeful guvernului chinez, în timpul întâlnirii cu invitatul său Choe Yong-rim, la Marele Palat al Poporului din Beijing.

Părţile nu au reuşit să cadă însă de acord în legătură cu termenii organizării unei noi runde de discuţii pluripartite, în care sunt implicate cele două Corei, China, Japonia, Rusia şi SUA.

Reprezentanţi ai celor două Corei s-au întâlnit săptămâna trecută la Beijing, pentru a doua oară în ultimele două luni, într-o nouă încercare de ameliorare a relaţiilor intercoreene, aflate la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.

Luna trecută, în timpul unor vizite în Rusia şi China, liderul nord-coreean Kim Jong-Il şi-a exprimat disponibilitatea de a reveni necondiţionat la masa tratativelor şi a depune eforturi pentru denuclearizarea peninsulei Coreea.

La întâlnirea de la Marele Palat al Poporului, Choe Yong-rim a reafirmat această poziţie, potrivit aceluiaşi post de televiziune.

Negocierile în format de şase privind dosarul nucelar nord-coreean s-au blocat în decembrie 2008, iar în 2009 RPDC a părăsit oficial masa tratativelor.

China exercită presiuni pentru relansarea discuţiilor pluripartite, însă Coreea de Sud, SUA şi Japonia cer ca mai întâi Phenianul să ia măsuri concrete privind denuclearizarea sa.
SURSA: Agerpres