China interzice construcţia de zgârie-nori mai înalţi de 500 de metri. Autoritățile chineze au dat și ordinul ca ridicarea de blocuri turn de peste 250 de metri să fie limitată. Informația a fost furnizată de mass-media locale, citate de EFE.

Potrivit ultimelor date, Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă, principalul organism de planificare economică al ţării, a informat că nu va mai aproba construcţia de clădiri de peste 500 de metri înălţime. În paralel, blocurile turn de 250 de metri înălţime vor fi „strict” limitate şi vor fi revizuite mai riguros măsurile de protecţie împotriva incendiilor.

Decizia este inedită, mai ales că această țară deţine 44 dintre cele mai înalte 100 de clădiri din lume, potrivit Consiliului pentru Clădiri Înalte şi Habitatul Urban (CTBUH ). La Beijing, Shanghai, Canton şi Shenzhen există câte un zgârie-nori care apare în top 10 al celor mai înalte clădiri din lume. Turnul din Shanghai, cea mai înaltă clădire din China de 632 de metri înălţime, a fost finalizat în 2016, însă jumătate dintre etajele sale erau goale în 2018. În 2020, gradul său de ocupare s-a ameliorat, ajungând până la 70%.

Momente de panică și îngrijorare în China 

Decizia pare să fie în strânsă legătură cu momentul cutremurător petrecut la jumătatea lunii mai la Shenzhen. Un zgârie-nori din China, cu o înălţime de aproape de 300 de metri, a început să se clatine din motive necunoscute, provocând scene de panică. A fost vorba de clădirea SEG Plaza, de 72 de etaje. Imediat persoanele aflate în incintă au fost evacuate. Zgârie norul este plasat într-un cartier din centrul Shenzhen, cunoscut în special pentru artera sa pietonală amplă, mărginită de magazine şi centre comerciale.

Blocul turn a rămas de atunci închis iar autorităţile chineze au încercat să afle de la ce s-au produs trepidațiile. Clădirea SEG Plaza este una dintre cele mai emblematice din Shenzhen (sud), o metropolă imensă în apropiere de Hong Kong.

Sursa foto: Dreamstime