Mai exact, potrivit EFE, China ia măsuri drastice. Una dintre cele mai mari puteri ale lumi şi-a trasat duminică “liniile roşii”, pe care SUA nu trebuie să le încalce dacă îşi doresc o îmbunătăţire a relaţiilor cu ţara asiatică.

Totodată, țara a cerut preşedintelui democrat Joe Biden să reducă tonul la adresa Beijingului, să ia unele măsuri şi să evite crearea de “noi obstacole”, informează Agerpres.

Mai exact, se pare că noile condiții puse de Beijing includ obligaţia ca Washingtonul să înceteze să mai “defăimeze” China cu atacuri calificate duminică de ministrul de externe chinez Wang Yi drept “răutăcioase şi complet nejustificate”, într-o conferinţă de presă organizată în paralel cu reuniunea anuală a Adunării Naţionale Populare (ANP, legislativul chinez).

Totodată, din punctul de vedere al Beijingului, SUA trebuie să revină asupra nedreptăţilor pe care le-a comis împotriva Chinei în mandatul republicanului Donald Trump. Totodată, China are și o serie de sarcini pentru liderul american. Astfel, prima sarcină a lui Biden este să decidă anularea “restricţiilor nerezonabile” impuse de predecesorul său, o aluzie la taxele vamale aplicate de fostul lider de la Casa Albă asupra produselor chinezeşti.

“Nu acceptăm acuzaţii nefondate, nici să fim calomniaţi sau să ni se afecteze interesele (…) Statele Unite s-au amestecat în afacerile multor ţări în numele democraţiei şi de multe ori au provocat conflicte”, a declarat duminică Wang în conferinţa e presă menţionată.

China nu este flexibilă la orice propunere

Deși a avut un plan pentru o relație mai bună cu Statele Unite, de cealaltă parte, Beijingul rămâne inflexibil în ceea ce priveşte Taiwanul şi Hong Kongul

Totodată, trebuie menționat și faptul că înaltul diplomat chinez a aruncat o săgeată în direcţia Washingtonului pentru “ingerinţele” SUA în treburile interne ale altor ţări, “care trebuie să înceteze deoarece, în caz contrar, lumea va continua să fie marcată de instabilitate”.

De cealaltă parte, Wang a pledat pentru o “coexistenţă paşnică” între cele două puteri, dar a reiterat că ambele trebuie să se angajeze “să nu se amestece în treburile interne ale celeilalte”, în replică la o întrebare privind posibilele critici ale Washingtonului ca urmare a reformei electorale în Hong Kong avută în vedere de China.

În același timp, șeful diplomaţiei chineze a menţionat că respectiva reformă este “absolut necesară pentru a garanta stabilitatea Hong Kongului” şi “un viitor mai luminos” pentru regiune. Referitor la situaţia drepturilor omului în cazul minorităţii uigure din regiunea Xinjiang (vestul Chinei), care face şi ea obiectul criticilor din partea Washingtonului, Wang a subliniat că “acuzaţiile de genocid nu au niciun sens şi se bazează pe zvonuri diseminate din răutate”.

Relația dintre China și Europa

Relația dintre China și Europa s-ar putea îmbunătăți și ea, deoarece Beijingul caută să câştige bunăvoinţa Europei.

Totuși, în declaraţii recente făcute pentru EFE, academicianul Tong Zhao, de la Centrul de Politică Globală Carnegie-Tsinghua, declara că o refacere a alianţei transatlantice dintre SUA şi Europa îi îngrijorează pe liderii chinezi, dat fiind că ar da o gură de oxigen unui Washington “pe care (chinezii) îl percep ca fiind în declin de influenţă şi de legitimitate”.

De cealaltă parte, Wang a evitat să răspundă la o întrebare pe această temă. Totuși, el a evidenţiat faptul că relaţiile dintre China şi Uniunea Europeană au primit un nou impuls odată cu încheierea negocierilor pentru un acord de investiţii între cele două părţi, care “transmite lumii un mesaj pozitiv”.

“Nu suntem rivali. Iar China nu doreşte să bage zâzanie între Europa şi Statele Unite, dar salută o mai mare autonomie a Bruxellesului. O Europă puternică şi care să se coordoneze cu multe ţări este necesară pe scena internaţională”, a asigurat diplomatul chinez.

Totodată, Wang a evidenţiat că bunele relaţii între China şi Rusia sunt “imperative în faţa prezentelor circumstanţe” şi că această asociere reprezintă “un pilon de susţinere pentru pacea mondială”.

“Lumea nu-şi poate permite luxul să se prăbuşească din cauza conflictelor: trebuie să înfruntăm împreună provocările”, a apreciat Wang, care s-a referit între altele la coronavirus, schimbările climatice şi nonproliferarea nucleară.