Analistul IDC, Bryan Ma, estimează că livrările de PC-uri în China au crescut cu 14% până la 18,5 milioane unităţi în trimestrul al doilea, în timp ce în SUA au scăzut cu 4,8% până la 17,7 milioane unităţi. În termeni de valoare, livrările spre China în trimestrul al doilea s-au situat la 11,9 miliarde de dolari, comparativ cu 11,7 miliarde de dolari în cazul livrărilor spre SUA. Analistul susţine că China a fost responsabilă pentru 22% din piaţa globală a PC-urilor, un punct procentual mai mult decât SUA.

În ritm anual însă, livrările spre China se vor situa la 72,5 milioane în 2011, cu aproximativ un milion de unităţi mai puţin decât SUA. China va devansa SUA şi în ritm anual în 2012, în condiţiile în care livrările de PC-uri în China vor creşte cu 18% pentru a depăşi cele 76,6 milioane unităţi estimate a fi vândute anul viitor în SUA.

La mijlocul anilor 1970 Apple a inventat piaţa PC-urilor cu lansarea Apple I, iar IBM a extins utilizarea acestei categorii de produs prin lansarea primului său PC în 1981. Lenovo, cel mai mare producător chinez de computere, a preluat divizia de PC-uri a IBM în 2005.

Potrivit analiştilor de la Goldman Sachs Group Inc., Lenovo ar urma să profite atât de pe urma creşterii pieţei chineze de PC-uri cât şi de pe urma posibilităţii ieşirii producătorului american Hewlett-Packard (cel mai mare producător mondial de PC-uri) din această industrie.