Proiectul Challenge Europe a reuşit să formeze o echipă şi un portofoliu impresionante: 415 ambasadori ai climei, 150 de organizaţii partenere, peste 600 de experţi internaţionali şi 83 proiecte independente pentru a reduce consumul de carbon. O vizită pe site-ul proiectului (www. challengeeurope.britishcouncil.org) este mai mult decât concludentă şi oferă o imagine dinamică asupra întregului demers.
Testimonialele tinerilor cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani fac referire, de regulă, la proiecte personale care acum au ocazia să se dezvolte şi să genereze schimbare la scară largă. În termeni de obiective şi zone intervenţie, aceste proiecte abordează o multitudine de domenii familiare: educaţia, transporturile, locuinţele şi mediile construite, alimentaţia şi agricultura, energiile regenerabile sau practicile de afaceri. Toate aceste arii tematice generoase se subscriu unui demers mult mai ambiţios – creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei cu privire la problemele de mediu.

Dincolo de Curtici

Un exemplu concret de implicare şi creativitate, generat de programul Challenge Europe, vine din Ungaria. În anul 2009, studenţii Universităţii Szent Istvan au creat primul centru de informare asupra emisiilor de carbon – Climate Office Network. Deşi universitatea derulează nouă proiecte internaţionale dedicate cercetării şi documentării problemelor de mediu, această iniţiativă este în totalitate produsul studenţilor de la Szent Istvan. Şi-au dorit un loc de joacă serios şi l-au pus pe picioare.

Centrul este axat pe cercetare ştiinţifică şi livrează periodic rapoarte privind calitatea mediului. Studenţii facultăţii au ocazia nu doar să-şi valorifice cunoştinţele teoretice, dar şi să se implice în programe de practică ce durează minim trei luni. Pentru a investi în noua infrastructură, studenţii au obţinut finanţare atât de la bugetul Universităţii, cât şi de la Ministerul Educatiei şi Culturii maghiar. Iar pentru refacerea infrastructurii IT au obţinut o sponsorizare din partea unei companii locale. Centrul a devenit accesibil începând cu 17 martie 2009 şi respectă în totalitate principiile sustenabilităţii în construcţii: materiale ecologice, resurse regenerabile, arhitectură sustenabilă.

Activitatea centrului nu a rămas la dimensiunea unui proiect de şcoală. Cu ocazia festivalului de muzică Sziget din anul 2010, voluntarii centrului au demarat o campanie de informare neconvenţională printre vizitatorii evenimentului desfăşurat timp de 5 zile pe insula din capitala Ungariei. Astfel, în perioada 10 – 15 august 2010, voluntarii şi experţii Climate Office Network (n. a. – Klimairoda, în limba maghiară) au organizat ateliere şi expoziţii permanente care au măsurat sau au desenat amprentele de carbon ale fiecărui vizitator în parte.

Programul Challenge Europe este programat să se încheie în anul 2011 şi este dezvoltat în urmatoarele state: Republica Cehă, Danemarca, Grecia, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Lituania, Norvegia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Turcia, Marea Britanie şi Ucraina.

Acest studiu de caz face parte din colecţia de resurse a comunităţii durabile, prima comunitate de practică pentru dezvoltare durabilă din România. Comunitatedurabila.ro îşi propune să ofere celor interesaţi un instrument colaborativ de învăţare pentru dezvoltare durabilă şi reuneşte în acest sens experţi şi manageri de proiecte din domenii diverse, cu toţii interesaţi să dezvolte profilul durabil al proiectelor pe care le conduc.

Comunitatea este un rezultat al proiectului „Parteneriat pentru dezvoltare durabila” co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 ”Investeşte în oameni!” iniţiat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu ActiveWatch şi implementat cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.