'Acest aport este mare la gospodăriile de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole, agricultori şi şomeri, variind între 43% la gospodăriile de şomeri şi 39,9% la gospodăriile de salariaţi. În cadrul acestei grupe de alimente, în medie pe ansamblul gospodăriilor, predomină aportul caloric al pâinii şi produselor de franzelărie, în scădere, faţă de anul anterior (de la 26,5% în 2015 la 26,2% în 2016). La gospodăriile de agricultori, alături de pâine şi produse de franzelărie, mălaiul are un aport caloric important, reprezentând 7,3% din total', se arată în document. 

Conform INS, pe ansamblul gospodăriilor, carnea şi preparatele din carne au deţinut o pondere modestă în numărul de calorii conţinut de alimentaţie, însă în uşoară creştere faţă de anul anterior, de la 12,2% în 2015 la 12,3% în 2016. 

'Atât în anul 2016, cât şi anul anterior, caloriile provenite din lapte, produse lactate (brânzeturi şi smântână) şi ouă, au o pondere de 11,4% în numărul total de calorii din consumul gospodăriilor (11% în 2015). Aceste produse au cel mai mare aport la gospodăriile de agricultori (11,9%), iar cel mai scăzut la gospodăriile de şomeri (9,8%). Exceptând gospodăriile de agricultori, lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole şi şomeri, uleiul de porumb, floarea-soarelui, soia deţine ponderea cea mai mare, situată la peste 11,4% la toate celelalte categorii de gospodării analizate. În schimb, legumele şi conservele din legume, cartofii, fasolea boabe şi alte leguminoase pentru boabe deţin împreună doar 7,7% din totalul caloriilor pe ansamblul gospodăriilor', menţionează sursa citată. 

Institutul mai spune că atât în anul 2016, cât şi în anul anterior, în mediul urban este mai mare aportul caloric la carne şi preparate din carne, peşte, produse din 
peşte şi conserve din peşte, brânzeturi şi smântână, grăsimi, fructe, legume şi conserve din legume, zahăr, dulceţuri, ciocolată şi alte produse zaharoase, iar în mediul rural, ponderea caloriilor provenite din cereale şi produse din cereale, lapte, fasole boabe şi alte leguminoase pentru boabe. (Sursa: Agerpres)