Informația momentului la nivel mondial. Potrivit ANSA, un grup de cercetători din Italia a descoperit un vaccin anti-cancer. Acest tip de ser poate să declanșeze răspunsuri ale sistemului imunitar la tumori şi totodată poate creşte eficacitatea medicamentelor utilizate în imunoterapie, arată sursa citată.

Menționăm faptul că cercetătorii în domeniul mecanismelor imuno-regulatoare de la Armenise-Harvard din cadrul Institutului Italian de Medicină Genomică (IIGM) sunt cei care au făcut descoperirea și care totodată au explicat modul de acțiune al serului. Echipa de cercetare are sediul la Fundaţia de Oncologie IRCCS din Piemont, la Candiolo, în apropiere de Torino, arată sursa citată.

Cum funcționează vaccinul anti-cancer?

Astfel, potrivit cercetătorilor, vaccinul foloseşte un virus ca un cal troian, care instruiește sistemul imunitar să recunoască celulele canceroase. Descoperirea a fost descrisă într-o lucrare publicată în jurnalul Science Translational Medicine, iar cercetarea a fost realizată în colaborare cu compania italiano-elveţiană de biotehnologie Nouscom.

O reacție în acest sens a venit de la şefa de laborator de la Armenise-Harvard, Luigia Pace. Conform acesteia, în urma cercetătorii s-a dovedit că vaccinul este eficient, în asociere cu un medicament utilizat în imunoterapie, în cazul a 12 pacienţi cu un subtip de cancer de colon în faza metastatică, arată ANSA.

Totodată, aceasta a mai subliniat și faptul că tehnica de realizare a vaccinurilor a fost dovedită în mod clar, iar datele sunt cât se poate de promițătoare.

Cercetătorii promit noi vaccinuri eficiente împotriva mai multor tipuri de cancer

„Consider că tehnica de realizare a acestor vaccinuri a fost dovedită în mod clar şi că datele obţinute în primele studii clinice sunt foarte promiţătoare”, a declarat şefa de laborator de la Armenise-Harvard, Luigia Pace.

În același timp, aceasta a mai adăugat că există șanse mari pentru crearea de noi vaccinuri eficiente împotriva mai multor tipuri de cancer care fac ravagii la nivel mondial și milioane de decese anual. „Există acum o posibilitate concretă de a crea noi vaccinuri care vor fi eficiente împotriva multor alte tipuri de cancer”, a mai adăugat cercetătoarea citată de ANSA.

Menționăm faptul că, anual, cancerul face nenumărate victime. Doar în anul 2020, cancerul ea fost responsabil pentru aproximativ 10 milioane de decese la nivel mondial, potrivit datelor centralizate de Organizația Mondială a Sănătății.