Premierul Nicolae Ciucă a afirmat despre Constituţia din 1923 că trebuie analizată şi înţeleasă ca parte componentă a procesului de transformare a naţiunii române într-o societate democratică funcţională şi parte integrantă a societăţi europene occidentale şi a fost un succes pentru că a biruit timpul iar valorile sale s-au perpetuat, au fost preluate în cele din urmă în practica instituţională şi s-au dezvoltat până în prezent şi se vor dezvolta mult timp de acum înainte.

Nicolae Ciucă: O Constituţie este pentru stat ceea ce este conştiinta pentru sufletul omenesc

”Sunt onorat să particip alături de dumneavoastră la acest eveniment special, pentru a sărbători împreună 100 de ani de la adoptarea Constituţiei din 1923, Constituţia României Întregite. Aşa cum spunea marele nostru om de cultură, Dimitrie Gusti, o Constituţie este pentru stat ceea ce este conştiinta pentru sufletul omenesc.

Astfel, o Constituţie este conştiinţa naţională codificată. Timp de 100 de ani, România a cunoscut renaşterea politică, socială şi economică a regimului democratic, precum şi degradarea şi căderea acestuia. În acest context istoric, sărbătorim astăzi ceva mult mai important decât centenarul primei Constituţii a României întregite”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a arătat că ”Constituţia din 1923 trebuie analizată şi înţeleasă ca parte componentă a procesului de transformare a naţiunii române într-o societate democratică funcţională şi parte integrantă a societăţi europene occidentale”.

Marea operă politică a liberalismului

Nicolae Ciucă este de părere că această transformare reprezintă opera politică a liberalismului.

”Această transformare democratică este marea opera politică a liberalismului, pe care noi toţi avem obligaţia să o ducem mai departe şi să o definitivăm de o manieră ireversibilă. Constituţia din 1923 este un moment unic în tot acest proces continuu de modernizare politică, socială, economică şi culturală a României, ca stat naţiune.

Nu a marcat nici începutul, nici sfârşitul acestui proces. A fost, însă, un excelent moment de revelaţie politică şi intelectuală, când statul român naţional, unitar şi indivizibil a fost constituit pe baze democratice, de inspiraţie europeană, având ca premisă marele principiu juridic şi politic al autodeterminării popoarelor”, a mai adăugat Ciucă.

Marcel Ciolacu: Unificarea legislativă, cât şi cea administrativă, economică sau culturală a ţării

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu, a venit și el cu un discurs la această adunare solemnă.

”Sunt deosebit de onorat să particip astăzi, alături de dumneavoastră şi de înalţii oaspeţi, la aniversarea unui secol de la adoptarea Constituţiei din 1923. Acesta este un moment de referinţă nu numai pentru istoria constituţională a României, dar şi pentru modul în care înaintaşii noştri, deputaţi şi senatori ai Parlamentului României Mari, au reuşit să adopte o Constituţie a tuturor românilor.

Vorbim despre o Constituţie pe baza căreia s-a realizat atât unificarea legislativă, cât şi cea administrativă, economică sau culturală a ţării”.

Marcel Ciolacu a  mai adăugat că, ”deşi Constituţia adoptată în urmă cu o sută de ani păstra structura normativă a celei din 1866, ea a fost pe bună dreptate socotită ca o Constituţie nouă, care corespundea realităţilor politice şi sociale existente după încheierea primului război mondial”.