ESET oferă o privire de ansamblu asupra vulnerabilităților ce au survenit în ultimele 12 luni, prezentând detalii despre cele mai vulnerabile componente, cum ar fi Internet Explorer și componentele Windows User-Mode. 

Comparativ cu raportul de anul trecut, Exploatările Windows în 2016 dezvăluie faptul că numărul de vulnerabilități Windows rezolvate a crescut în toate segmentele cu excepția unuia, Internet Explorer (IE). În ansamblu, a fost remarcată o scădere bruscă a numărului de vulnerabilități, de la 242 la 109, pe parcursul ultimelor 12 luni. 

Pe de altă parte, componentele Windows User-Mode, o zonă de procesare unde majoritatea aplicațiilor și unele drivere pentru sistemul de operare Windows rulează, nu și-au pierdut popularitatea în rândul infractorilor cibernetici. 

În raport, ESET a identificat, la nivelul componentelor Windows User-Mode 116 vulnerabilități rezolvate, acest segment fiind lider în graficul din 2016. Printre cele mai frecvente modalități de care se folosesc infractorii cibernetici în atacurile de tip 0-day în User-mode se numără executarea de coduri și oferirea de privilegii de administrator componentelor malițioase. Deși este o noutate în raport, Microsoft Edge a rezistat în fața atacurilor și este pe locul doi, având 111 vulnerabilități rezolvate, la mică distanță de primul loc. Spre deosebire de IE, Edge păstrează caracteristici de securitate cum ar fi AppContainer sau procesele pe 64 de biți pentru tab-uri activate în mod implicit, lucruri care îl fac să fie mai puțin vulnerabil.