Modificările nu reprezintă detectări individuale ale unor programe maliţioase – ele sunt mostre de cod malware pe care infractorii cibernetici îl folosesc pentru a infecta aplicaţii legitime pentru mobile. De obicei, infractorii cibernetici descarcă unele aplicaţii legitime şi le modifică prin ataşarea unui cod malware. Ulterior, ei redistribuie aplicaţiile modificate – care sunt acum dăunătoare – pe site-urile de unde pot fi descărcate de utilizatori, cum ar fi magazinele online de aplicaţii.
Sistemul Kaspersky Lab identifică mostrele de cod malware care este inserat în aplicaţiile modificate cu ajutorul tehnologiilor euristice şi a semnăturilor antivirus din cloud. Detectând mostrele de cod malware, Kaspersky Lab poate identifica aplicaţiile maliţioase înainte ca acestea să fie instalate pe dispozitivele utilizatorului.
Până în prezent, cea mai vastă categorie de malware pentru dispozitivele  mobile a fost cea a troienilor ce trimit SMS-uri către numere cu suprataxă (SMS-Trojan), însă Kaspersky Lab a observat o descreştere a acestei tendinţe în al doilea trimestru al anului, pe măsură ce troienii creaţi pentru dispozitivele mobile au început să îndeplinească mai multe funcţii şi să fie mai flexibili.
În cel de-al doilea trimestru, troienii Backdoor au înregistrat cele mai multe modificări descoperite, cu o cotă de 32,3%, urmaţi de troienii simpli (23,2%) şi de SMS-Trojans (2,7%).
În ceea ce priveşte abilităţile malware-ului pentru dispozitivele mobile, infractorii cibernetici aplică tehnici de camuflare pentru a evita detectarea, în timp ce compilează frecvent programe care transportă mai multe sarcini utile şi care pot genera bani folosind mai multe tipuri de modele de afaceri ilegale.
Noile tipuri de malware pot sustrage cantităţi mai mari de informaţii de pe dispozitivele utilizatorilor, descărcând şi instalând, în acelaşi timp, alte tipuri de malware. Programele malware pentru Android au evoluat cel mai mult comparativ cu cele pentru alte platforme şi încep să devină echivalentul mobil al malware-ului pentru PC-urile Windows.