Această ediție a fost moderată de Sorin Andreiana, redactor șef al revistei Capital, și Virgil Munteanu, director executiv al Editurii Evenimentul și Capital. Cei trei au vorbit despre beneficiile și provocările vieții de antreprenor. Cristian Onețiu a venit cu sfaturi importante cu privire la strategiile care pot fi aplicate pentru dezvoltarea unei afaceri.
De asemenea, acesta a enunțat care sunt cele mai mari greșeli pe care antreprenorii le fac, dar și cum pot fi evitate.
Greșeli în procesul de creștere
Fiecare antreprenor trece prin momente de cotitură sau încercări. Unele persoane întâmpină un blocaj în momentul în care vor să-și crească business-ul și să depășească cifra de afaceri la care au ajuns. Onețiu a precizat care sunt cele mai mari greșeli pe care antreprenorii le fac în procesul de creștere.
„Prima greșeală pe care antreprenorii o fac în procesul de a crește, de a acapara o piață, este să gândească planuri foarte mici pentru un business care necesită un efort mai mare. Poate cea mai mare greșeală pe care o văd este că oamenii se gândesc că își fac un business și vor să-l crească pentru nevoile lor. Ei nu vor să servească o piață. Suntem aici, ca și antreprenori, ca să servim piața.
Dacă suntem mai buni decât competitorii noștri, luăm piața. Este vorba de lipsa de focus. Dacă întrebi antreprenorii ce își doresc, rar o să auzi că vor 1% din cota de piață, care este un lucru concret și măsurabil. Focusul nu trebuie să fie pe tine ca șef, ci pe piață”, a explicat invitatul.
Diferențiere pe piață
Expertul a adus în vedere o altă greșeală realizată de antreprenori. Mai exact, aceștia nu reușesc să poziționeze afacerile lor în așa fel încât să se diferențieze pe piață.
„Nu reușesc să se diferențieze pe piață. Vin și zic că fac sandale, dar toată lumea face sandale și piața este plină. Și care e diferențiatorul? Păi noi suntem mai buni, mai ieftin și mai calitativi.
Toți spun același lucru, nu reușesc să identifice un lucru care să să evidențieze în mintea omului, să aibă relevanță. Trebuie să te diferențiezi în piață”, a precizat invitatul.
O altă greșeală pe care antreprenorii o fac este faptul că nu gândesc pe termen lung.
„Gândesc pe termen scurt, tranzacțional, hai să vând și nu au niciun fel de gândire. Dacă eu vreau să vând o singură dată o un suc, eu o să fac tot ce-i cu putință, să folosesc tehnici de manipulare, tehnici de vânzare bune ca să-ți vândă asta și după aceea fug la următorul.
Dacă eu mă gândesc că tu o să cumperi în fiecare zi sucul de la magazinul de lângă tine și tu o să ai 365 de cumpărături, înseamnă că răbdarea mea, modul în care fac vânzarea, modul în care fac poziționarea și modul în care eu pierd la început ca tu să câștigi, ca apoi să recuperez, se schimbă.
O altă problemă este faptul că nu își cunosc cifrele. La întrebări legate de EBITA, linii de venituri, ei spun că știe contabila. În realitate, contabila nu trebuie să se ocupe de chestiile acestea. Treaba contabilului este de a face rapoarte pentru a le depune la stat”, spune Onețiu.
Mișcări pozitive în business
Expertul a vorbit și despre exemplele pozitive. Acesta a prezentat mișcările strategice bune pe care antreprenorii le-au aplicat pentru a ajunge de la câteva sute de mii de euro la zeci de milioane.
„Un aspect care a funcționat în cazul tuturor a fost faptul că business-urile au făcut doar ceea ce și-au propus să facă și au făcut-o bine. Nu s-au defocusat de la scopul inițial. Veneau la mine și îmi spuneam că făceau multitasking, cum facem toți. Cu multitasking nu poți să faci performanță.
Când au înțeles că trebuie să facă doar un singur lucru, într-o perioadă de timp, au reușit să-și adune mintea și să intre în profunzime. Acesta este un pas înainte pentru toți antreprenorii.
Un alt lucru bun pe care l-am văzut la toți a fost faptul că și-au luat lângă ei oameni, și-au petrecut timpul cu ei să înțeleagă ce au de făcut și ce indicatori de performanță trebuie să atingă, să le înțeleagă nevoile pentru a îi putea echipa corespunzător.
Un alt factor comun a fost faptul că și-au ținut ochii pe minge, nu au fost distrași de alte lucruri negative sau pozitive. Deși au venit oportunități, au realizat că nu au cum să gestioneze toate proiectele și și-au menținut focusul inițial”, a explicat acesta.
Micromanagementul în afaceri
Onețiu a precizat că un manager bun nu ar trebui să petreacă mai mult de 6 ore pe zi muncind. Suprasolicitarea și implicarea exagerată pot dăuna atât business-ului, cât și vieții antreprenorului.
Invitatul a precizat că s-a lovit de multe ori de problema micromanagementului în cadrul întâlnirilor cu antreprenorii pentru care este coach.
„Este importantă ieșirea din micromanagementul care ne afectează. Este importantă alocarea de timp către oamenii care contează și care sunt pe poziții cheie, vânzări, financiar, etc. Trebuie petrecut timp cu ei și setat drumul pe care trebuie să-l urmeze.
Trebuie să știe lucrurile pe care le au de făcut și direcția pe care trebuie să o parcurgă. Un manager eficient ar trebui să lucreze 6 ore pe zi. Unul ne eficient nu termină niciodată lista lungă pe care o are de făcut. Ajunge să stea 12-16 ore la muncă și să fie mereu cu gândul acolo. Oamenii nu vin cu soluții, vin cu probleme.
Când toți angajații îți aruncă pe birou 12 lucruri diferite, este greu de gestionat. Dar dacă petreci timp cu ei și le structurezi un scop clar, ei pot gândi și singuri”, a spus acesta.