Preţul în scădere al acţiunilor, presiunile acţionarilor, politica internă adoptată de companie, sunt factorii care au dus în mod inevitabil la decizia lui Ballmer de a se retrage.

În cei 13 ani petrecuţi la conducerea Microsoft, Ballmer nu a reuşit să ţină pasul cu transformarea industriei IT. El nu a văzut importanţa smartphone-urilor şi tabletor. Ballmer declara la lansarea terminalului iPhone în 2007: “Acest iPhone nu va avea niciodată succes şi nici o cotă importantă de piaţă”. În privinţa tabletelor, compania a fost mai receptivă, însă a intrat prea târziu pe piaţă.

Microsoft a insistat pe ideea că PC-urile reprezintă viitorul. Compania ar fi avut nevoie de un om inteligent şi cu imaginaţie care să recunoască că temelia companiei se crapă, iar Ballmer nu a fost acel om.

Compania a fost lăsată în urmă  de Apple şi Google odată ce tendinţele industriei IT au migrat către dispozitive mobile şi servicii cloud.

Ballmer are meritul că a reuşit să modernizeze Windows, care a rămas de departe cel mai popular sistem de operare pentru PC-uri, şi să învingă o serie de investigaţii antitrust în SUA şi Europa care ar fi putut conduce la divizarea companiei.