Pentru mulți turiști, cea mai interesantă parte a unei călătorii este mâncarea. Aceștia sunt cei care se trezesc în prima zi încântați de toate deliciile culinare care îi așteaptă acolo: de la piețe întinse, care oferă delicatese locale, la mâncarea stradală și restaurantele sau tavernele orașelor, unde se servesc mâncăruri pe care nu le vor uita niciodată

Site-ul CNN a întocmit un top al celor mai bune destinații gastronomice din lume.

Pizza autentică la Napoli

Pentru călătorii dornici să guste o pizza autentică în Napoli, specialiștii sugerează să mergeți la pizzeria Santa Maradona, situată în cartierul spaniol al orașului.

Proprietarul Santa Maradona, Andrea Viviani, a declarat că „a considera Napoli doar o destinație culinară este cu adevărat o risipă”.

„Mâncarea este o parte importantă a culturii noastre, dar Napoli este mult, mult mai mult”, a spus Viviani. „Ideea noastră, aici, la Santa Maradona, este tocmai aceasta: să transmită toate fațetele Napoli”.

Restaurantul lui Viviani celebrează pizza și fotbalul. A fost numit astfel în onoarea fotbalistului argentinian Diego Armando Maradona, care a jucat pentru echipa Napoli în anii 1980.

În timp ce Viviani speră că turiștii care vin la Napoli se vor bucura mai mult decât de mâncare, este încântat că mulți călători vin în oraș cu „dorința de a afla despre tradiția noastră și de a gusta pizzele noastre fantastice”.

aeroport
SURSA FOTO: Dreamstime

Johannesburg, pe locul 2

Pe locul doi se află orașul sud-african Johannesburg. Expertul Thando Moleketi-Williams recomandă cartierul central Braamfontein și locuri precum barul de vin Mamakashaka și Friends de pe strada De Beer și restaurantul- galerie Artivist.

Felul de mâncare obligatoriu al orașului este sandvișul kota, o pâine umplută cu ingrediente gustoase, cum ar fi chipsuri de cartofi, cârnați, ouă sau brânză. De asemenea, trebuie încercat bunny chow, o mâncare stradală din Africa de Sud, care include curry, carne sau fasole umplute în pâine.

Pe locul trei, Lima, cu mâncăruri tipice ceviche și arroz con pollo

Pe locul trei se află orașul Lima, din Peru. CNN recomandă vizitatorilor să încerce mâncăruri tipice ceviche și arroz con pollo (pui și orez). Restaurantul Central al orașului, care a obținut locul 1 la premiile World’s 50 Best Restaurants 2023, primește, de asemenea, o mențiune.

Orașul Ho Chi Minh, este, de obicei, primul sau ultimul loc pe care îl vei vizitezi când ajungi la Vietnam. Străzile haotice ale orașului sunt un paradis pentru iubitorii de mâncare, fiecare centimetru al orașului oferind o farfurie delicioasă cu mâncare. Străzile sunt mărginite de restaurante, tarabe de mâncare stradală, cărucioare și vânzători ambulanți, cu preparate  pentru foarte puțini bani.

Mulți călători vor rămâne pe străzile din Districtul 1, cu echivalentul Khao San din Vietnam al lui Bui Vien. Pentru cei dispuși să se aventureze mai departe, acest oraș este un cufăr de delicii delicioase!

Punctul comun între toate orașele de pe listă este că „trec printr-o renaștere culinară” sau că sunt „deosebit de interesante în acest moment, potrivit lui Grace Beard de la Time Out.

Cele mai bune orașe gastronomice pentru 2024 sunt următoarele:

1. Napoli, Italia

2. Johannesburg, Africa de Sud

3. Lima, Peru

4. Orașul Ho Chi Minh, Vietnam

5. Beijing, China

6. Bangkok, Thailanda

7. Kuala Lumpur, Malaezia

8. Mumbai, India

9. Dubai, Emiratele Arabe Unite

10. Portland, SUA

11. Liverpool, Marea Britanie

12. Medellín, Columbia

13. Sevilla, Spania

14. Porto, Portugalia

15. Marrakech, Maroc

16. Lyon, Franța

17. Sydney, Australia

18. Montreal, Canada

19. Osaka, Japonia

20. Copenhaga, Danemarca