Din 270.000 ha cultivate cu vita-de-vie, cu 50.000 de ha mai putin fata de 1990, doar 160.000 de ha sunt destinate vitei nobile, din care se obtine un vin de calitate. Pe restul s-a plantat hibrid, mai usor de intretinut (nu necesita stropire), dar de calitate inferioara, din care se obtine ceea ce se cheama vin de casa. Doar o parte din podgorii se pot vizita, din simplul motiv ca au firmele care le exploateaza au investit bani in puncte turistice si, cu putine exceptii, este preferat turismul organizat celui individual. Multe din aceste firme si-au dat seama abia recent ca este important sa exploateze potentialul podgoriilor si intentioneaza sa finanteze pensiuni. Pe de alta parte, agentiile de turism au numai oferte pentru straini, la preturi pe masura, dar la cerere alcatuiesc si programe pentru romani. Cat despre posibilitatea de a cumpara vin vechi, majoritatea companiilor prefera sa comercializeze vin de patru-cinci ani si sa daruiasca partenerilor strategici pretioase sticle de acum 20 de ani.
Amintita de Ovidiu in scrierile sale, podgoria de la Murfatlar, in prezent proprietatea firmei Eurocafe Romania, este printre putinele care beneficiaza de un punct turistic. In sala de mese puteti admira o colectie unicat de butoaie sculptate manual de mesteri localnici. La cerere, puteti opta pentru meniu vegetarian, pescaresc, dobrogean. Pentru grupuri exista meniuri prestabilite la pretul de 20$/persoana, care includ si degustarea a opt sortimente de vin. La sfarsitul mesei vi se va oferi din partea casei o sticla de vin de 200 ml si un pahar gravat „Murfatlar”. In incinta punctului turistic se afla un magazin de vanzare a vinurilor si specialitatilor alcoolice provenite de la podgoria Murfatlar, iar sticlele sunt vechi de cel putin patru si cel mult 25 de ani. Cumparati neaparat o sticla de vin licoros Lacrima lui Ovidiu. Daca nu sunteti obositi de atata degustat, de la punctul turistic puteti urca pe o platorma de unde se vede mai mult de jumatate din podgoria Murfatlar.
Puteti degusta: Riesling Italian, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Feteasca Alba, Sauvignon Blanc, Merlot, Chardonnay. Cale de acces: la 23 km de Constanta si 2 km din centrul localitatii Basarabi. Suprafata: 2.144 ha.
Vinul foarte vechi nu mai este de vanzare
Trebuie sa stiti ca la Jidvei se fac cele mai bune vinuri seci, insa va sfatuim sa nu ratati un pahar de Traminer Roz, aromat asemenea dulcetei de trandafiri, sau unul de Muscat Ottonel, cu miros de strugure copt. Trebuie sa mai stiti ca, anul trecut, Jidvei a exportat peste 2.500 de tone de vin, iar de la privatizarea din 1999, complexul viticol beneficiaza de cele mai moderne instalatii. Castelul Cetatea de Balta, situat in apropierea cramei, a fost construit in secolul XVI si a fost daruit lui Stefan cel Mare de regele Matei Corvin. In prezent, apartine societatii comerciale Jidvei, care in viitorul apropiat il va renova si transforma in punct turistic.
Cale de acces: comuna Jidvei se gaseste la jumatatea distantei dintre Tarnaveni si Blaj. Puteti degusta: Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Muscat Ottonel, Traminer, Chardonnay si Pinot Gris. Suprafata: 780 ha.
Cu o vechime de peste 500 de ani, podgoria de la Cotnari este celebra prin Grasa de Cotnari, care in 1889 a castigat Medalia de aur la Expozitia Universala de la Paris. Punctul de atractie il constituie Hrubele lui Stefan cel Mare, cum sunt numite pivnitele adanci ale caselor domnesti. Daca ajungeti in zona, trebuie sa vedeti padurea Dumbrava Rosie, aflata la 4 km de Cotnari, precum si conacele Paraclis si Carjoaia. In acesta din urma, SC Cotnari pune la dispozitia turistilor locuri de cazare, astfel ca, daca ati „degustat” prea multe soiuri, puteti dormi la conac. Trebuie sa mai stiti ca in depozitele Cotnariului se gaseste echivalentul a 1.000 de vagoane de vin, cel mai vechi datand din 1968.
Cale de acces: comuna Cotnari (Iasi). Puteti degusta: Grasa de Cotnari, Feteasca Alba, Francusa, Tamaioasa Romaneasca. Suprafata: 1.316 ha.
Podgoria Valea Calugareasca este impartita intre Statiunea de Cercetare si firma Rovit. Aceasta administreaza si Casa Seciu, o pensiune unde puteti dormi, manca si admira paunii, caprioarele si mierla indiana din mica gradina zoologica. Pensiunea are o sala de marmura, un salon rustic si unul vanatoresc, iar punctul principal de atractie este un jilt domnesc, vechi de aproape 400 de ani. Daca ajungeti in zona, nu uitati ca este celebra pentru vinurile rosii. Puteti degusta: Feteasca Alba, Riesling Italian, Merlot, Pinot Gris, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir. Cale de acces: pe soseaua Ploiesti – Buzau, la 13 km de Ploiesti. Suprafata: 1.300 ha.    

Oferta agentiei vacanta
1. Zona Iasi-Cotnari
Traseu: Iasi (se viziteaza bisericile din oras) – Cotnari – Harlau – Bucium – Iasi
Durata: sapte zile.
Pret: 730 USD/pers. (sase nopti cazare, pensiune completa, degustari de vinuri, vizite la obiective turistice).
2. Zona Arad – Alba Iulia
Traseu: Arad – Castelul Macea – Pancota – Siria (se viziteaza Muzeul Vinului)- Ghioroc – Alba Iulia – Jidvei – Arad.
Pret: 445 USD/pers. (cinci nopti cazare, pensiune completa, degustari de vinuri, vizite la obiective turistice).
Nota: Oferta valabila pentru straini. La cerere, agentia ofera programe si pentru romani.