Cei care vor să îşi facă un abonament la Internet se gândesc azi de două ori înainte dacă să aleagă un abonament la cablu sau un abonament de Internet mobil, având în vedere că acesta din urmă oferă avantajul mobilităţii, dar şi viteze din ce în ce mai mari.

Internetul este un element indispensabil în zilele noastre. Dacă ar fi să ne luăm după studii, britanicii nu ar putea trăi fără el (studiu Youthnet, 2009), jumătate din femeile americane ar renunţa mai degrabă la sex timp de două săptămâni decât la navigarea pe Internet (studiu Intel, 2008), iar 59% dintre copiii români sub 14 ani intră zilnic pe Internet (studiu Intuitext, 2009).

Netul este accesat pentru informare, comunicare, socializare, jocuri etc. Majoritatea internauţilor vor însă să aibă acces la Internet oriunde, nu numai acasă. Cea mai bună alternativă, din punctul de vedere al mobilităţi, ar fi un telefon mobil cu suport Wi-Fi, având în vedere că în ţara noastră sunt în jur de 800 de hotspoturi care oferă net gratuit. Telefoane Wi-Fi se găsesc pe piaţă, însă acestea nu sunt disponibile pentru orice buzunar, cele mai ieftine având un preţ în jur de 1.000 de lei.

O altă variantă o reprezintă mini-laptopurile, care au un succes nebun în întreaga lume. Dacă nu vrei să depinzi de un hotspot şi vrei să ai net aproape oriunde, atunci cea mai bună alegere este un abonament de Internet mobil.

Romtelecom, cel mai ieftin abonament

0-39659-capitalnet.jpgCei care se orientează către un abonament de Internet mobil au la dispoziţie mai multe oferte, de la mai multe companii.

Servicul Clicknet Mobil de la Romtelecom este cel mai ieftin, însă are şi traficul cel mai mic. Clienţii pot opta pentru unul dintre următoarele tipuri de abonamente, valabile pentru o perioadă contactuală de 2 ani:
– Clicknet Mobil 0,5 GB, la preţul de 5,8 euro (TVA inclus)
– Clicknet Mobil 2 GB, la preţul de 8,3 euro (TVA inclus).

Traficul adiţional nu este tarifat, iar modemul USB necesar pentru conectare este disponibil la preţul de 1 euro cu TVA. Romtelecom oferă viteze de download de până la 3,1 Mbps şi upload până la 1,8 Mbps.

Dacă traficul recomandat aferent fiecărui abonament (cu excepţia Clicknet Mobil Nelimitat) este depăşit, compania îşi rezervă dreptul de a limita viteza de download şi upload la 128 kbps. Limitarea de viteză va fi aplicată doar în cazul în care se depăşeşte în mod repetat, cu mai mult de 50%, traficul lunar aferent fiecărui abonament.

Orange – 11,9 euro

La Orange, liderul pieţei locale de telefonie mobilă, cel mai apreciat şi mai avantajos abonament este Internet Unlimited Start. Pentru o o taxa lunară de 11,9 euro/lună, TVA inclus, abonaţi primesc 1,5 GB trafic la viteză 3G+ ( 3,6 Mbps în primii 1,5 GB /128 Kbps după primii 1,5 GB). Cei care achiziţionează acest abonament, până pe 1 noiembrie, vor avea la dispoziţie de patru ori mai mult trafic la viteza 3G+, respectiv 6 GB. Modem-ul costă 1 euro (TVA inclus).

Vodafone – 10,71 euro

Vodafone oferă gratuit modemul necesar conectării pentru abonamentele încheiate pe 2 ani, iar cel mai ieftin abonament este de la 10,71 euro (TVA inclus). Acest abonament include un trafic inţial de 2 GB la viteza de 7,2 Mbs. La depăşirea traficului iniţial, viteza scade la valoarea de 128 Kbps (download) / 64Kbps (upload) urmând a reveni la valorile iniţiale în următoarea lună de contract.

Un alt jucător important de pe piaţă care oferă Internet mobil este RCS & RDS. Deocamdată oferta este valabilă în şapte oraşe: Braşov, Craiova, Constanţa, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Oradea. Internetul mobil de la RCS&RDS are viteze de transfer de până la 7,2 Mbps, şi abonamente de 0 lei, 10 lei sau 15 lei (inclusiv TVA) în funcţie de pachetul ales.