În cadrul proiectului există potențial pentru a căuta și studia cele mai neobișnuite obiecte, pentru a înțelege mai bine originea Universului și pentru a impulsiona căutarea globală a vieții extraterestre, a apreciat Zheng Xiaonian, director adjunct al Observatorului Astronomic Național. FAST, care a costat aproape 180 de milioane de euro, va fi timp de mai multe decenii cel mai puternic și performant din categoria sa, scrie Agerpres.

Acest telescop, în a cărui construcție s-au investit peste cinci ani de muncă, va deveni operațional în luna septembrie, potrivit lui Zheng Xiaonian. FAST face parte din programul spațial chinez, o prioritate pentru Beijing, care dorește ca această țară să devină cea mai avansată putere spațială din lume. Acest ambițios program vizează, de asemenea, să pună un om pe Lună înainte de anul 2036 și să reușească să pună primul om pe suprafața lui Marte. 

Noul radiotelescop va fi folosit, printre altele, pentru a descoperi noi pulsari. Totodată, FAST va căuta și va identifica noi molecule în spațiul interstelar. Sensibilitatea sa sporită îi va permite, de exemplu, să localizeze molecule de carbon în spațiu cu o precizie mult mai mare decât cea atinsă până acum.