‘Nu putem ieşi din această prăpastie reducând doar cheltuielile’, a afirmat Barack Obama într-o alocuţiune la Casa Albă. ‘Este normal să cerem tuturor să-şi plătească partea care le revine’, a adăugat preşedintele, al cărui plan va fi finanţat jumătate printr-o majorare a impozitelor pentru cei bogaţi.

‘Nu ne putem permite aceste rate de impozitare scăzute pentru cei bogaţi. Nu putem permite acest lucru în condiţiile în care ne confruntăm cu deficite mari’, a mai spus spus Obama, care nu doreşte să prelungească după 2012 – data la care expiră – ‘cadourile fiscale’ consimţite pentru cei mai bogaţi de către administraţia predecesorului său, republicanul George W. Bush.

‘Aceasta nu este luptă de clasă, este matematică’, a afirmat preşedintele Obama, criticat de adversarii săi republicani, care-l acuză că ar dori să-i pedepsească pe cei care au reuşit şi să-i descurajeze pe cei care creează locuri de muncă.

Propunerile prezentate luni de liderul de la Casa Albă ar conduce la reduceri ale deficitului bugetar de 4.400 de miliarde de dolari în următorii zece ani, luându-se în calcul şi tăierile de 1.200 de miliarde de dolari asupra cărora Casa Albă şi republicanii din Congres au căzut de acord în luna august, după o luptă lungă privind plafonul datoriei.