Recent s-a aflat ce conţine, de fapt, parizerul. Se pare că este mult mai nociv decât pare la prima vedere. Sfatul nostru este să renunțați la el sau să îl consumați în cantități cât mai mici. După ce citești rândurile de mai jos s-ar putea să te răzgândești atunci când îl găsești în supermarket.

Parizerul, mai nociv decât ai putea crede

Mai jos găsiți o serie de motive suplimentare pentru a renunța la parizer, unul dintre cele mai toxice produse alimentare disponibile printre variantele de mezeluri. Totuși, de multe ori, prețul este cel care îl face atât de atractiv.

Este cunoscut faptul că slănina este principalul ingredient din orice parizer, cremvursti, cârnați polonez sau hot-dogi. Proporția de slănină pleacă de la 70-80% la produsele „de calitate” și ajunge chiar la 95% pe piețele sărace, cum este și România, însă acest lucru se întâmplă doar în cazuri fericite.

Slănina, înlocuită cu o pastă toxică pentru a scădea prețul de producție

Atunci când producătorii vor să reducă și mai mult costurile, ei renunță la slănină și o înlocuiesc cu pastă MDM. Practic, este vorba despre o emulsie de apa și pastă de șorici, piele de pui, tendoane și cartilagii. Toate acestea sunt amestecate cu o substanță care ajută la topirea grăsimilor în apa, scrie realitatea.net.

Pasta astfel obținută este amestecată cu un procent mic de carne, și aceea de slabă calitate. Pentru a căpăta consistență, se adaugă amidon, iar textură specifică se obține prin folosirea de soia.

Dar produsul trebuie să fie nu doar consistent, ci și atrăgător. Astfel i se da culoare cu carmin și gust cu „praf de parizer”. Este vorba despre un amestec format într-o mică propotie din arome naturale și de sinteză și o mare cantitate de substanțe chimice.

Pentru a avea gust, se adaugă glutamatul de sodiu (potentiator de gust), care are capacitatea de a stimula creierul să perceapă gustul de câteva sute de ori mai tare decât cel normal. Lactoza și glucoza au rolul de a îndulci ușor amestecul. Într-un final, se adaugă conservanții (nitrituzl de sodiu și nitratul de potasiu), precum și antioxidanții (acid ascorbic), cu rolul de a simula „prospețimea” produsului final.