Cel mai mare şi mai luxos vas de croazieră din lume, Oasis of the Seas (Oaza Mărilor), va fi lansat astăzi la apă, în Marea Baltică, de către comstructorul STX la Turku. Vasul, comandat de către Royal Caribbean, va fi livrat astfel companiei americane.

Cu un cost de 900 de milioane de euro (1,3 miliarde de dolari), vasul-mamut este un adevărat paradis al luxului pentru cei 6.360 de pasageri pe care îi poate transporta alături de cel mult 2.000 de membri ai echipajului.

STX Finlanda va livra nava companiei, în cadrul unei ceremonii grandioase care se va desfăşura în cadrul portului Turku, din sud-estul Finlandei. Oasis of the Seas va traversa apoi Atlanticul pentru a ajunge pe coasta de est a SUA. De aici, începând cu 1 decembrie, vasul va întreprinde primul său voiaj turistic, de la Fort Lauderdale în Haiti.

Un „sat” pe mare

Royal Caribbean a anunţat că Oasis of the Seas este „cea mai inovatoare şi mai originală construită vreodată, zonele sale de divertisment fiind ca nişte sate pe mare”.

Vasul este destinat atât tinerilor cât şi celor mai în vârstă şi vrea să fie în primul rând un centru de relaxare decât un simplu vas  de croazieră care se deplasează de la un punct turistic la altul.

Deţinătorul companiei Royal Caribbean, Richar Fain, a declarat că Oasis of the Seas nu va fi imaginea pensionarilor cu venituri ridicate care îşi petrece tipul la o piscină pe puntea unui vas. „Media de vârstă a pasagerilor nostri este de 44 de ani. Asta nu înseamnă că sunt bătrâni, nu?”, a declarat acesta.

Piscine, tiroliană, spectacole pe gheaţă

Oasis of the Seas vine în întâmpinarea oamenilor „cu dare de mână” o piscină cu valuri pentru surf, un parapet pentru escaladări, o tiroliană montată deasupra promenadei, asigurând astfel o varietate de activităţi, încât pasagerii să nu se plictisească deloc la bordul navei.Vor exista şi piese de pe Broadway sau spectacole pe gheaţă. Mai mult chiar, spaţiile publice vor fi foarte mari, de 40% din mărimea navei, aici umbra urmând să fie asigurată de arbori naturali.

Vasul-mamut are 16 punţi, o înălţime de 65 de metri de la linia de plutire, o lumgime de 360 de metri şi o lăţime de 47 de metri. Nava depăşeşte cu 32 de metri Freedom of the Seas care era până acum cel mai lung vas de croazieră.

Criza şi-a spus cuvântul

Royal Caribbean a comandat vasul Oasis of the Seas în 2006 şi o navă geamănă, Allure of the Seas, un an mai târziu. Cea de-a doua va fi livrată în toamna anului 2010.

După ce a fost efectuată comanda, criza a stricat planurile companiei americane care se aştepta la un aflux de cereri pentru locurile disponibile pe Oasis of the Seas .Chiar şi în prezent însă mai sunt disponibile locuri pe vas pentru călătoria inaugurală de patru zile din decembrie. În acelaşi timp, STX nu mai are comenzi, angajaţii fiind ameninţaţi cu şomajul.