Preşedintele Guineei Ecuatoriale, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, aflat la putere din 1979, a fost reales, el fiind votat de 94,9 la sută din totalul participanţilor la scrutinul din 20 noiembrie Rezultatele au fost anunţate de Comisia Electorală naţională.

“Comisia electorală naţională îl proclamă pe candidatul Obiang Nguema Mbasogo preşedinte al Guineei Ecuatoriale pentru următorii şapte ani”, a anunţat Faustino Ndong Esono Eyang, preşedintele Comisiei Electorale. Rata de participare la vot a fost de 98 la sută.

Al şaselea mandat la conducerea ţării

Comisia nu a precizat cât la sută din voturi au obţinut ceilalţi candidaţi, Andres Esono Ondo şi Bonaventura Monsuy Asumu. Ei ar fi fost votaţi de 9.684 de oameni, respectiv 2.855 de oameni, rezultate obţinute într-un regim care se numără printre cele mai autoritare din lume şi în care opoziţia este reprimată.

Victoria la alegerile din 20 noiembrie îi oferă lui Obiang, în vârstă de 80 de ani, al şaselea mandat la conducerea ţării şi îi consolidează primul loc în ierarhia preşedinţilor cu cei mai mulţi ani la conducerea unei ţări, a arătat AFP.

Guineea Ecuatorială a avut doar doi preşedinţi de când şi-a declarat independenţa

Guineea Ecuatorială, ţară cu o populaţie de aproximativ 1,5 milioane de oameni, a avut doar doi preşedinţi de când şi-a declarat independenţa, în 1968. Obiang a devenit preşedinte după o lovitură de stat în 1979, atunci fiind înlăturat, condamnat la moarte şi executat, unchiul său Francisco Macias Nguema.

Guineea Ecuatorială este una dintre cele mai închise ţări din Africa şi chiar din lume. Regimul lui Teodoro Obiang Nguema este acuzat în mod regulat de încălcări ale drepturilor omului de către adversari, dar şi de către organizaţii internaţionale.

Tragedia care a șocat o lume întreagă

Informații importante despre această țară au apărut în public în 2021. Neglijența militarilor a dus la o serie de explozii care au devastat o tabără militară și mai multe cartiere din orașul Bata din Guineea Ecuatorială. Conform datelor transmise atunci de autorități, deflagrația a provocat un bilanț teribil. Mulţi morţi, dar şi supravieţuitori, au fost scoşi de sub dărâmături, după ce patru explozii accidentale au devastat tabăra militară şi cartierele din împrejurimi, ducând numărul victimelor la 98 de morţi şi 615 răniţi.

Preşedintele Teodoro Obiang Nguema, i-a acuzat pe fermierii din apropierea taberei că au scăpat de sub control arderile miriştilor, dar a criticat şi neglijenţa militarilor însărcinaţi cu supravegherea arsenalului din tabăra militară Nkoa Ntoma din Bata, capitala economică a ţării.