Federaţia Rusă este o republică prezidenţială formată din 83 subiecţi federali (21 republici, 9 ţinuturi, 46 regiuni, 4 districte autonome, o regiune autonomă şi 2 oraşe cu statut special: Moscova şi Sankt Petersburg. Din anul 2000, la nivel federal, Rusia este împărţită în 7 districte teritoriale, conduse de câte un reprezentant al şefului statului.

Una dintre republicile din cadrul Federaţiei este Komi. În această regiune trăiesc 68% ruşii, 24% komi şi 4% ucraineni. „Pădurile virgine din Komi”, acoperă 70% din teritoriul republiciii şi sunt cele mai mari din Europa. Acestea fac parte din patrimoniul UNESCO.

În cazul obţinerii independenţei, la Komi s-ar alipi şi Districtul Autonom Nenent, dar şi arhipelagul Novaia Zemlia. Komi s-ar plasa pe locul patru în lume la capitolul extragerea petrolului şi gazelor naturale, de două ori mai mare decât în Arabia Saudită. PIB-ul pe cap de locuitor de 39.114 de dolari ar fi echivalent cu cel al Marii Britanii.

O altă republică din Federaţia rusă este Iakutia. Aceasta este cea mai mare regiune din Rusia şi cea mai mare unitate teritorial-administrativă din lume. După eventuala dezintegrare a Rusiei, la Iakutia se va alatura Districtul autonom Ciukotka care va oferi ieşire la Oceanul Pacific. În Iakutia se extrage 90% din zăcămintele ruse de diamante, aur, petrol, gaze şi carbune. PIB-ul de 33.044 de dolari pe cap de locuitor ar fi identic cu cel al Uniunii Europene.