Managerii financiari au un rol foarte important într-o companie, cu activități multiple, organizate pe mai multe departamente. În afară de faptul că sunt experți în analiză financiară și de risc, aceștia se implică și în elaborarea unor metode și proceduri de lucru specifice activității financiare și se ocupă de verificarea legalității unor proceduri sau de revizuirea rapoartelor auditorilor interni și externi.  În acest număr, revista Capital vă prezintă zece dintre cei mai importanți manageri financiari, care vor fi premiați la finalul lunii martie în cadrul Galei Premiilor „Excelența în Management“.

Mirela Covaşa, director financiar, NEPI

Cu o experienţă de 13 ani în contabilitate şi audit, Mirela Covaşa (33 de ani) a preluat în februarie anul trecut poziţia de director financiar al fondului sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI). Din februarie 2012, ea a lucrat ca manager financiar în cadrul companiei şi anterior a fost senior manager al firmei de audit PricewaterhouseCoopers, unde timp de opt ani a realizat proiecte de audit în România, Slovenia şi India. În vara anului trecut, Mirela Covaşa a reuşit să încheie, în numele NEPI, un angajament sindicalizat de finanţare, în valoare de până la 250 mil. euro, cu Raiffeisen Bank International. Acesta este cel mai mare credit sindicalizat acordat până acum pe piaţa imobiliară românească. Banii atraşi sunt utilizaţi pentru noi achiziţii şi construcţia proiectelor aflate în curs de dezvoltare.

Roxana Manolescu, director financiar, Caroli

Au trecut mai bine de șase ani de când Roxana Manolescu face parte din echipa Caroli. În tot acest timp, a avut parte de experiențe profesionale deosebite, cum ar fi coordonarea controalelor fiscale și a auditului financiar, negocierea unor proiecte majore cu băncile, fuziunea Caroli – Campofrio. Iar ca ultimă provocare, aceasta amintește faptul de a fi în boardul companiei. Deși și-a dorit toată copilăria să devină medic veterinar, drumul pe care l-a urmat a fost cu totul altul. Astăzi, în calitate de CFO Caroli, Roxana Manolescu spune că pune mare preț pe echipa pe care o coordonează, fără de care lucrurile nu ar prinde forma pe care o au acum. Caroli Foods Group este cel mai mare producător local de mezeluri după vânzări și are în portofoliu brandurile Campofrio, Sissi, Maestro şi Caroli. Compania a luat naştere în România în 1994.

 

Manuela Maftei, director financiar, Altex

Manuela Maftei este director financiar al Altex, unul dintre cei mai mari jucători în piaţa locală de electro-IT. Compania înfiinţată în urmă cu 23 de ani a înregistrat anul trecut cele mai bune rezultate din istorie. Cifra de afaceri a fost de 433 milioane de euro, faţă de 322 milioane de euro în 2014. Compania are o rețea de 109 magazine Altex și Media Galaxy. În 2015, grupul a ajuns la o suprafață totală de vânzare de peste 120.000 mp. În ceea ce privește volumul de vânzări, compania înregistrează 20.000 de produse vândute zilnic în magazinele tradiționale și pe platformele online. Pentru anul acesta, Altex şi-a propus să mai deschidă până la zece magazine. Numărul de angaţi este de 2.642, dintre care 1.775 de persoane lucrează pentru Altex, iar 867 pentru Media Galaxy.

Liviu Bocşaru, director executiv financiar şi administrativ, Renault România

Liviu Bocşaru  (44 de ani), absolvent al Facultății de Ştiinţe Economice din Craiova, și-a început activitatea la Dacia în anul 1996, în cadrul departamentului de achiziţii, iar din 1999 devine, pe rând, şef serviciu eficienţă economică, şef serviciu audit şi misiuni speciale şi şef departament control de gestiune inginerii şi IT. Din 2007, preia conducerea activităţii financiare şi de gestiune a Renault Mécanique Roumanie, iar începând cu 2009 este şef departament control de gestiune al Uzinei Mecanica şi Şasiuri Dacia. În 2010, se alătură filialei comerciale (RCR) în funcţia de director control de gestiune şi administrativ financiar, iar doi ani mai târziu (2012) este propus pentru funcţia de director executiv al tuturor activităţilor financiare ale Grupului Renault în România.

Cristian Osadczuk, director financiar, UPC România

Cristian Osadczuk este directorul financiar al UPC România şi are ca principală responsabilitate coordonarea departamentului financiar precum şi a departamentului de achiziţii. Osadczuk are o experienţă vastă în domeniul financiar de peste 18 ani. El s-a alăturat companiei UPC România în luna ianuarie 2006, în funcţia de manager taxe. Începând cu luna iunie 2008 a fost promovat în funcţia de director financiar al Focus Sat (companie a UPC), iar trei ani mai târziu a preluat aceeași funcţie şi la UPC România, Veniturile companiei au ajuns la peste 633 milioane de lei, cu 9,2% mai mari decât în 2014. La 31 decembrie 2015 numărul de servicii deţinute de clienţii UPC era de 2.127.500, în creştere cu peste 10% faţă de anul 2014.

Oana Braicu, director financiar, McDonald’s

Oana Braicu (42 de ani) s-a specializat în servicii financiar-bancare și asigurări la Academia de Studii Economice din București, fiind membră a celor mai importante asociații din sectorul financiar cum ar fi ACCA și CAFR. Începând cu anul 2010, Oana conduce operațiunile financiare ale McDonald’s Romania, după o experiență de peste 12 ani de management financiar în companii  precum Țiriac Holding, KPMG si Metromedia. Oana este un membru important în echipa executivă McDonald’s, fiind implicată în cele mai importante proiecte de dezvoltare și eficientizare ale companiei. Mai mult, în anul 2013, a câștigat premiul President Award, distincție acordată celor mai buni 1% dintre angajații McDonald’s la nivel global cu performanțe deosebite. Anul trecut Oana Braicu a fost implicată în gestionarea aspectelor financiare ale tranzacției complexe dintre McDonald’s Corporation și Premier Capital.

Simona Lăpușan, Chief Operations Officer, Zitec

Simona Lăpușan este Chief Operations Officer  al Zitec, o companie cu un ritm de creștere anual susținut. Anul trecut a ajuns la afaceri de 4,5 milioane de euro, circa 40% din venituri fiind provenite din proiecte externe, dezvoltate pentru parteneri din SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Elveția, Italia sau Olanda. Este al cincilea an consecutiv în care Zitec înregistrează o creștere de două cifre procentuale a business-ului. Nu e de mirare că este numită între cele mai de succes companii IT locale. În 2016, reprezentanții companiei mizează pe continuarea trendului ascendent și pe dezvoltarea segmentului propriu de online marketing. Zitec este singurul partener Amazon AWS Advanced Technology Partner din România și una dintre puținele firme locale certificate Microsoft ISV Gold. Producătorul local de aplicații online are, totodată, cel mai mare număr de specialiști certificați Zend (The PHP Company) din România.

Ion Chirea, Senior Finance Manager, Avon România și Moldova

Ion Chirea s-a alăturat echipei Avon în septembrie 2008. În cei opt ani petrecuți în companie, a reușit să implementeze împreună cu echipa sa proiecte locale curajoase, care au contribuit nu doar la optimizarea indicatorilor financiari, ci și la creșterea cotei de piață a companiei. Activitatea sa a fost încununată recent cu o promovare la nivel regional, începând cu luna aprilie el urmând să preia rolul de director financiar Avon Polonia și Nordice. Avon Cosmetics România este lider pe piaţa cosmeticelor din România începând cu anul 2002, păstrându-şi această poziţie de atunci şi până în prezent. Compania este preocupată nu numai să aducă frumuseţe şi oportunitate de carieră femeilor, dar şi să le îmbunătăţească viaţa, promovând respectul pe care societatea îl datorează rolului lor în dezvoltarea socială şi militând continuu pentru sănătatea şi standardul lor de viaţă.

Mariana Durleşteanu, director financiar, KMG International

Înainte de a se alătura echipei de conducere a KMG International, Mariana Durleșteanu a lucrat în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, timp de aproape doi ani. De asemenea, a lucrat și pentru Ministerul Finanţelor din Republica Moldova, unde a avut diverse funcţii oficiale timp de şapte ani. Aceasta a absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, urmată apoi de un Master în Administraţia Afacerilor, organizat de către Centrul Internaţional de Dezvoltare. Ea şi-a continuat studiile la Şcoala de Management din Bled, Slovenia şi la Universitatea Westminster din Londra, unde s-a specializat în „Reformă Economică şi Guvernamentală“. A participat și la alte cursuri de instruire organizate de Banca Mondială, FMI şi Merrill Lynch. Mariana Durleșteanu s-a alăturat grupului petrolier în anul 2012. KMG International este parte a companiei naţionale de petrol şi gaze din Kazakhstan, KazMunayGas.

Aurelia Rizea, director financiar Lemet

Aurelia Rizea este Chief Financial Officer al producătorului de mobilă Lemet. Împreună cu soțul, Alexandru Rizea, ea gestionează, încă de la înființarea afacerii, departamentul financiar, având și un rol extrem de important în strategia de dezvoltare a companiei. Cum producția Lemet a crescut exponențial de-a lungul timpului, departamentul condus de Aurelia Rizea a trebuit să facă față la provocări din ce în ce mai complexe. Astăzi, Lemet nu este doar producător de mobilă cu un portofoliu extrem de diversificat, ci un jucător important și în retailul de profil. Astfel, pe lângă mai multe linii de producţie automatizate şi independente, o fabrică de tapiţerie, una de prelucrare de lemn masiv şi de finisaj şi vopsitorie, Lemet deține şi o reţea de 74 de magazine de mobilă.