Au fost uciși cu sânge rece la doar 45 de km de România! S-a întâmplat în urma bombardamentelor intense desfășurate de nave rusești

Serviciul ucrainean pentru frontieră a transmis în cadrul unui comunicat pe pagina sa oficială de Facebook că insula Şerpilor din Marea Neagră a fost capturată de către ocupanţii ruşi, potrivit informațiilor transmise de lb.ua

„Conform informaţiilor de care dispunem în prezent, insula Şerpilor din Marea Neagră a fost capturată de către ocupanţii ruşi”, a transmis în cursul serii de joi Serviciul ucrainean pentru frontieră într-un comunicat pe pagina sa oficială de Facebook, conform căruia întreaga infrastructură de pe insulă a fost distrusă în urma bombardamentelor.

13 grăniceri şi-au pierdut viaţa

„O navă rusească a cerut garnizoanei din Insula Şerpilor să se predea. Apoi a fost declanşat un atac cu rachete şi tunuri de artilerie. 13 grăniceri şi-au pierdut viaţa”, a scris Gheraşcenko pe contul său Telegram.

Trebuie menționat că două nave de război ale Flotei ruse din Marea Neagră, respectiv „Moskva” şi „Vasili Bâkov”, s-au aflat în apropierea insulei.

„Inamicul a încercat în mod repetat în zadar să-i intimideze pe grănicerii ucraineni de pe insulă, cerându-le să capituleze. Grăniceri şi militari ai armatei ucrainene au ripostat cu îndârjire”, este scris în comunicatul respectiv.

Sursa menționată a relatat anterior că „agresorul s-a folosit de un canal de comunicare internaţional pentru siguranţa navigaţiei pentru a le transmite grănicerilor ucraineni să capituleze.”

Amintim că Insula Şerpilor din Marea Neagră, clasificată drept „stâncă” în sensul Convenţiei de la Montego Bay privind Dreptul Mării din cauza lipsei de surse proprii de apă potabilă, se află la 45 de km de ţărmurile României şi Ucrainei.

Zeci de mii de români oferă hrană și cazare refugiaților

Românii sunt solidari cu Ucraina, drept urmare au creat un cont de Facebook în care s-au adunat aproape 10.000 de persoane care doresc să ofere sprijn vecinilor țării.

Grupul se numește  „Uniți pentru Ucraina”, iar zeci de mii de români oferă cazare, hrană sau medicamentele refugiaților. Mesajele sunt publicate de la un moment la altul, iar românii oferă ajutor atât familiilor refugiaților cât și animalelor de companie ale acestora.

Există inclusiv anunțuri care sunt semnate de persoane care nu mai locuiesc în România, dar care au proprietăți și doresc să le ofere persoanelor care reușesc să fugă din calea războiului.

Pe lângă cazare, alți români oferă alimente, transport gratuit, dar și haine sau medicamente.

„Bună seara, chiar dacă nu sunt în țară, ofer cazare unei familii numeroase sau două în județul Bacău. (accept animale)”.

„Am o Dacie Dokker. Ofer transport până la graniță pentru alimente/ bunuri etc, și transport de la granița cu Ucraina până la București.”

„Eu sunt din Cluj și ma pot oferi voluntar sa strâng donații de haine, alimente, medicamente pentru refugiații din Ucraina. De asemenea, limba mea maternă este ucraineană și chiar dacă vorbesc mai rar, pot ajuta cu traduceri, însă nu traduceri autorizate. Ma bucur nespus de mult sa vad atâtea persoane cu suflet bun și deschis”, se arată în anunțurle postate pe grupul de Facebook „Uniți pentru România”.