Compania românească GreenWEEE International, lider de piață în tratarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) își continuă strategia de creștere prin inaugurarea unei noi fabrici, dublându-și astfel capacitatea de tratare a acestor tipuri de deșeuri la 100.000 tone pe an. 

Prezentă la Buzău din anul 2009 și membră a grupului integrat de reciclare Green Group,  compania investește 3,5 milioane de euro în a doua fabrică de tratare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, situată în județul Cluj. De asemenea, fabrica din Buzău va beneficia în prima jumatate a anului 2018 de o investiție în valoare de 5 milioane de EUR, constând în modernizarea și mărirea capacității de producție și achiziția primei linii tehnologice pentru reciclarea echipamentelor LCD din România. 

Conform planului, noua fabrică își va începe activitatea în luna iunie a anului 2017 și va beneficia de cele mai avansate tehnologii în reciclarea echipamentelor electrice și electronice, având o capacitate de procesare de 25.000 tone pe an. Va dispune de linii tehnologice pentru tratarea frigiderelor, a mașinilor de spălat, a echipamentelor IT&C, precum și a altor echipamente electrice și electronice. Fabrica va avea activitate permanentă, iar în următorii trei ani va crea aproximativ 80 de locuri de muncă. 

„Piața de electronice este în continuă dezvoltare și investițiile actuale au fost un pas necesar atât pentru mărirea capacităților de reciclare proporțional cu cantitățile puse pe piață, cât și pentru achiziția de noi linii de procesare. Urmare a investițiilor, GreenWEEE are acum capacitatea de a recicla toată cantitatea de DEEE pe care România este obligată să o realizeze ca țintă de colectare, prin OUG 5/2015, în urma transpunerii Directivei 2012/19/UE”, a declarat Marius Costache, Director Executiv GreenWEEE. 

„Totodată, modernizarea instalațiilor curente, constând în separarea liniilor tehnologice și automatizarea lor, contribuie la creșterea productivității și la eficientizarea consumului de energie, având un impact pozitiv asupra mediului”, a continuat acesta.  

La fabricile GreenWEEE ajung pentru reciclare echipamente frigorifice şi de aer condiţionat, aparate electrocasnice de mici şi mari dimensiuni, unelte electrice sau echipamente informatice şi de telecomunicaţii, dar și baterii, fiind singurul reciclator de baterii din  Europa de Sud-Est. Deșeurile provin de pe piața locală, de la operatori economici autorizați pentru preluarea responsabilității producătorului, prin colectare de la persoane fizice, cât și prin contracte cu mari producători sau retaileri de electronice. Pentru a veni în sprijinul sistemului actual de colectare și pentru a încuraja colectarea direct de la populație, asigurându-se că toate deșeurile ajung direct în fabricile de reciclare, compania a investit în propria infrastructură pentru recuperarea deșeurilor, SIGUREC. Astăzi, există în România 161 de locații fixe și mobile SIGUREC unde pot fi predate toate tipurile de echipamente electronice, pe bază de recompensă. 

DEEE-urile sunt alcătuite din materiale care se degradează în mii de ani, conținând inclusiv substanțele toxice. De cele mai multe ori riscurile pentru sănatate și mediu înconjurător derivă din felul greșit în care aceste deșeuri sunt gestionate după terminarea ciclului lor de viață. În urma procesării în fabrică, agenții poluanți sunt îndepărtați în mediu controlat, iar materialele reciclabile sunt introduse în circuitul economic, transformându-se în produse noi. 

Compania GreenWEEE asigură o reciclare la cele mai ridicate standarde, fiind singura unitate din România și una din puținele din Europa cu licența de operare WEEELABEX, pentru fluxurile de lucru de echipamente cu schimbare de temperatură, a echipamentelor de mari dimensiuni, echipamentelor mixte și tuburilor catodice. 

Standardul WEEELABEX(www.weeelabex.org) este un certificat european ce stabilește un set de reguli privind colectarea, logistica și tratarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Certificarea WEEELABEX garantează că toate deșeurile de echipamentele electrice și electronice care ajung în fabrica GreenWEEE sunt prelucrate în conformitate cu cerințele legale în vigoare.