In Marea Britanie se va construi cea mai mare centrala de energie eoliana din Europa. Aceasta va fi plasata in Scotia, langa localitatea Abington, in localitatea South Lanarkshire. Va avea o capacitate de 548 de megawatti, va fi compusa din 152 de turbine si si va putea sa alimenteze cu electricitate pana la 320.000 de locuinte. Costult total al lucrarii va fi de 600 milioane lire sterline (755 milioane euro). Totodata, se vor crea 30 de locuri de munca.

Primul ministru al guvernului provinciei Scotia, Alex Salmond, a declarat la un forum energetic ca „centrala va reprezenta un pas important in dezvoltarea energiilor regenerabile atat in Scotia, cat si in Europa. Este un pas inainte pe care Scotia il face spre a deveni capatala europeana a energiei verzi. Guvernul nostru are obiectibul ambitios de a genera 31% din totalul energiei electrice din surse regenerabile pana in 2011 si apoi 50% in 2020”.

In afara de aceasta, in Scotia mai este in constructie o alta centrala, care de la data finalizarii pana cand va fi gata cea din Abington, va detine locul unu in Europa. Ea va avea o putere de 322 megawatti si va fi construita in Whitelee, la sud de Glasgow. In prezent, cea mai mare centrala eoliana este in Spania, la Guadalajara, si are o putere de 208 megawatti.

Sursa: The Scotsman (Marea Britanie)