Roșiile pe care le găsim la supermarketuri arată aproape întotdeauna perfect, fiind lucioase și fără prea multe imperfecțiuni. Dar nu este întotdeauna cazul roșiilor cultivate natural în grădină sau în casă, care pot fi deseori deformate, cu dimensiuni și forme diferite, iar unele sunt chiar crăpate.

Motivul pentru care se crapă roșiile

Cercetătorii din domeniul alimentar spun că este normal ca roșiile să se despice în timp ce se coc. Legat de motiv, crăpăturile și adânciturile se formează pe roșii atunci când pielea acesteia crește mai încet decât carnea.

Temperatura ar putea avea un impact asupra creșterii roșiilor și este unul dintre motivele pentru care acestea se crapă. Astfel, perioadele însorite și călduroase urmate de nopți mai reci ar putea duce la o creștere rapidă a roșiilor și la spargerea pielii.

Vremea are, de asemenea, un impact asupra acestei situații, deoarece ploile abundente sau bruște pot duce la creșterea și umflarea interiorului roșiilor.

Cu toate acestea, în timp ce condițiile meteorologice fluctuante nu pot fi controlate, obiceiurile de grădinărit se pot modifica și ar putea afecta aspectul roșiilor. Experții precizează că udarea prea mult într-o zi și insuficientă în alta face ca roșiile să crească neuniform, provocând și crăparea lor.

Este sigură de mâncat?

În cea mai mare parte, crăpăturile mici de la suprafața pielii sunt inofensive și puteți mânca în continuare roșia respectivă. Dacă sunt în propria grădină, atunci este bine să le recoltați imediat pentru a nu suferi alte daune suplimentare. Roșiile crăpate pot fi folosite în rețete în care aspectul nu este așa de important, cum ar fi la supe, suc de roșii sau salsa.

Pe de altă parte, roșiile crăpate nu pot fi consumate în condiții de siguranță atunci când carnea și semințele lor sunt expuse. În acel moment, există riscul de infecție din partea dăunătorilor care se hrănesc cu ele.

Experții adaugă că, atunci când interiorul roșiilor este expus, ar putea, de asemenea, să atragă muștele de fructe, provocând dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului în ele. Dacă roșia pare vâscoasă, mucegăită, urât mirositoare sau infestată de insecte, cel mai bine este să o aruncați decât să riscați să vă îmbolnăviți.