Vara este perioada anului când grădinile și piețele sunt pline de roșii frumoase și gustoase. Foarte populare sunt acum salatele, iar salata de roșii are o lungă tradiție în România, fiind printre cele mai apreciate legume.

Cum poți prepara acasă cea mai bună salată de roșii

Salata de roșii se prepară extrem de simplu și rapid, fiind perfectă pentru lungile zile caniculare. Salata poate fi considerată chiar și fel principal pentru persoanele care au foarte puțin timp și sunt mereu pe fugă, deși poate deveni și o garnitură excelentă pentru friptură sau alte preparate mai complexe. Nu trebuie să uităm că salata de roșii aduce multe beneficii de sănătate, fiind făcută exclusiv din legume.

Rețeta de salată de roșii a lui Radu Anton Roman

Rețeta popularului bucătar este ușor de preparat poate fi realizată cu doar câteva ingrediente. Trebuie să ai în vedere că vei avea nevoie de: roşii foarte bine coapte şi tari, mărar sau cimbru, sare și piper, după gust. De asemenea, poți pune două linguri de ulei pentru mai mult gust.

Radu Anton Roman ne sfătuia ca, pentru început, să spălăm bine roșiile și să le tăiem în două, după care să le tăiem în felii subțiri.

Pasul 2: se toacă verdeața care se pune peste roșii într-un bol. Se presară sarea și piperul, se toarnă uleiul și se amestecă bine până când se întrepătrund gusturile.

Ingredientul secret: dacă îți dorești ca salata ta să fie una cu adevărat specială, Radu Anton Roman recomandă folosirea unui anumit sos special, provenit din zona Olteniei sau un altul a Ardealului.

1. Pentru sosul din Oltenia este nevoie de următoarele: două linguri ulei, sare, piper, verdeaţă și cinci căţei usturoi pisat pastă (sau mai puţin, după gust). Se amestecă toate, până se obține un sos cu aspect cremos.

2. În cazul sosului din Ardeal este nevoie de: două linguri ulei, o lingură oţet, sare, piper, o ceapă roşie și verdeaţă. Se amestecă bine până când se omogenizează ingredientele.

Radu Anton Roman obișnuia să pună în aceste sosuri și telemea sau caşcaval ras, boia, un ardei iute tocat, ardei graşi, castraveţi, gogoşari, după preferințe.