FISCALITATE – Începutul anului trecut a stat sub semnul optimismului. Ministrul de finanţe de la acea dată, Sebastian Vlădescu dădea asigurări că România urma să aibă o creştere economică de 1,3%, că taxele importante, cota unică şi TVA, vor fi menţinute, iar măsurile dure de reformă vehiculate nu ar mai fost necesare. Experienţa a dovedit contrariul.
TURISM – Anul 2010 nu a fost extrem de dificil pentru turismul românesc. Românii au continuat să meargă în vacanțe, deși s-au reorientat către sejururi mai ieftine, cheltuind mai puțin cu transportul și cazarea.

IT – Anul trecut a fost un an plin de suprize pentru industria IT şi telecom.  În 2010, Apple a continuat să fie în centrul atenţiei cu produsele sale iPhone şi noua jucărie iPad, Google a avut parte de multe scandaluri, însă a avut timp să îşi deschidă un birou şi în România, iar Ministerul Comunicațiilor a anunțat în ultima parte a anului intenția de a vinde pachetul deținut la Romtelecom.

AUTO – Anul 2010 a fost unul dintre cei pe care mulți actori importanți din industria auto ar prefera, dacă nu să îl scoată din calendar, măcar să îl treacă drept an sabatic.

RETAIL – Indiferent de segmentul pe care activează, cei mai mulți dintre retaileri au făcut pași mărunți către extindere în 2010. Puțin au fost cei agresivi, precum în anii de boom economic 2007, 2008. Achizițiile au avut loc pe segmentul magazinelor de tip discounter.

MEDIA – Dincolo de faptul că internetul ar putea să devină un pic mai sexy în 2011, jumătatea plină a paharului se leagă de tatonările pe care giganţi ai conţinutului le au în piaţa românească, afirmă analistul media Iulian Comănescu.

FONDURI EUROPENE – Reprezentanții companiilor de consultanță pentru proiectele cu finanțare europeană sunt de părere că, în anul în care abia am intrat, gradul de absorbție a fondurilor comunitare va crește substanțial. O singură excepție: Programul Operațional Sectorial Transport.

SĂNĂTATE – Sănătatea se va lupta și anul acesta cu lipsa banilor, chiar dacă bugetul alocat sectorului a fost majorat pe ultima sută de metri de la 3,9% la 5% din PIB. Cele mai importante repere ale anului în curs vor fi restructurarea rețelei de spitale, proces început în 2010 cu descentralizarea a 370 de unități, 200 dintre acestea urmând să fie închise.

BURSĂ – Anul 2010 poate fi considerat un an pierdut pentru Bursa de Valori București. Deși lichiditatea a fost ușor în creștere, la fel ca și indicii, numărul de emitenți și de investitori rămân la cote extrem de scăzute pentru o piață care în dezvoltare.

IMOBILIARE – După un an în care au apărut primele falimente de mall-uri, iar băncile şi-au înteţit activitatea de executare silită pe zona creditelor ipotecare, jucătorii din industrie se aşteaptă la un nou an în care marea bătălie se va da tot pe supravieţuire. Sectoarele cu cel mai mare potenţial rămân şi în acest an birourile şi retailul, însă succesul este garantat doar de o poziţionare corectă în piaţă.  

BĂNCI – Creditarea nu și-a revenit în 2010, dar s-ar ptuea revigora în acest an. Dacă în primăvară și în vară băncile au ieftinit ușor creditele, către sfârșitul anului le-au scumpit chiar și în absența cererii. Pe partea de retail, întreaga activitate bancară a fost dată peste cap de apariția OUG 50.

ASIGURĂRI – Introducerea sistemului bonus-malus la nivelul întregii piețe a asigurărilor, lansarea asigurărilor obligatorii pentru locuințe și emiterea electronică a polițelor a polițelor auto obligatorii și au fost cele mai importante schimbări care au avut loc pe piața asigurărilor anul trecut, toate survenite în urma modificării legislației în vigoare. IT & Telecom: Anul internetului mobil și al ieșirii statului din acționariatul RomtelecomBănci: Anemia creditării a fost “tratată” de bănci cu majorarea dobânzilorAsigurări: Scădere, scădere și apoi înghețAuto: De la deznădejde la optimism moderatRetail: S-a terminat cu mersul piticului?Imobiliare: După recunoaşterea dezastrului, confruntarea cu elTurism: Sezonul discounturilor intră în prelungiriSănătate: Depresia continuă: spitale desființate și farmacii în insolvențăFiscalitate: Speranța moare ultima, deci să râdem la urma crizeiMedia: În așteptarea mutărilor giganțilorFonduri europene: În sfârșit, crește vitezaBursă: Dupa un an pierdut, 2011 debutează cu optimism