După ce euforia laptopurilor s-a dus, noul „buzz” în materie de gadgeturi este reprezentat de tabletele PC, produse pe care mai toţi marii creatori din domeniul IT vor să le arate.

Pe segmentul „mutanţilor PC”, iPad-ul a dat tonul şi a captat atenţia în România, fără să aibă o concurenţă prea mare. După acesta, Dell Streak s-a prezentat în faţa cumpăratorilor gata să impresioneze.

Pe lângă acestea chinezii de la Huawei au promis şi ei că aduc pe piaţa locală S7, ultima lor invenţie în materie de tablete PC. Veriga care leagă laptopurile de smartphone-uri pare să câştige tot mai mult teren în piaţă.

În momentul de faţă, unul dintre cele mai ieftine tablet PC-uri pare să fie Tablet PC Lenovo IdeaPad S10-3t. Costă 2.000 de lei. Gadgetul are un procesor de la Intel care funcţionează la o frecvenţă de 1.660 MHz. Are un display de 10.1 inchi şi o rezoluţie de 1024×600. Memoria este de 1 GB DDR2, iar capacitatea de stocare 250 de GB. Placa video este integrată pe placa de bază. Tableta mai are şi de o cameră web de 1.3 MP. De la unele magazine vine cu sistemul de operare Windows 7 Starter preinstalat.

O „chinezărie” cu atitudine

Cadoul de Crăciun pentru „gadget-freaks” poate fi şi noua tabletă-telefon a celor de la Huawei, care va ajunge în România la începutul lui decembrie şi va costa, după cum spun oficialii companiei, 350 de euro. S7, pe numele ei de botez, are ca sistem de operare Android 2.1. Ecranul de 7 inchi (18 cm) are o rezoluţie de 800×480, ceea ce promite o vizionare de filme, inclusiv în format de înaltă definiţie.

Tableta e dotată cu un procesor Qualcomm SnapDragon ARM de 768 MHz, cu o memorie de 256 MB, care poate fi extinsă la 32 GB printr-un card microSD. Conectivitatea include 3G şi Wi-Fi. În plus, aceasta mai are şi o cameră foto încorporată de 2 megapixeli.

Zilele trecute, şi canadienii de la Research In Motion (RIM) au lansat Playbook. Aceasta are un display LCD de 7 inchi şi un procesor dual core de 1 GHz cu o memorie RAM de 1 GB. În plus, gadgetul creatorilor de smartphone-uri BlackBerry se laudă cu două camere HD, cea din faţă având 3 MP, iar cea din spate – o rezoluţie de 5 MP care suportă înregistrare video HD de 1080p.

Faţă de iPad este destul de „subţirică”: (130 mm x 193 mm x 10 mm). Se presupune că aceasta va ajunge pe piaţa locală undeva în cel de-al doilea trimestru al lui 2011 şi cu puţin noroc va veni cu conexiune 3G sau 4G.

Bătălie „galactică”

Cum iPhone-ul şi-a găsit în sfârşit un concurent pe măsură, telefonul Galaxy de la Samsung şi iPad-ul trebuia să aibă aşa ceva – Galaxy Tab care va fi prezent pe piaţă din această lună. Gadgetul Samsung foloseşte ca sistem de operare Froyo (Android 2.2).

Samsung Galaxy Tab are un ecran tactil de 7 inchi, TFT-LCD, un procesor Cortex A8 la 1 GHz, o cameră foto de 3 megapixeli, o cameră frontală de 1.3 MP pentru apeluri video, memorie RAM 512 MB şi capacitate de stocare de până la 32 de GB.

În 2011 mai este aşteptată şi tableta Folio 101 de la Toshiba, care în SUA va costa 540 de dolari. În România, deja Dell-ul şi-a plasat Streak, jucăria care ajunge să coste peste 2.500 de lei.

APRECIAT

iPad, liderul tablet PC-urilor

Incontestabil, iPadul este cea mai dorită tabletă PC, fapt care s-a văzut şi în numărul vânzărilor la nivel mondial. După anunţul lansării acesteia de la început de an, mai multe companii creatoare de PC-uri s-au grăbit să anunţe şi ele astfel de lansări.

Din păcate pentru unele din ele, acestea au rămas doar cu anunţul. La eMag, iPadul de 64 de GB costă în jur de 3.600 de lei, dar dacă vreţi varianta cu 3G va trebui să mai plătiţi în plus încă 750 de lei.

Varianta cu 32 de GB, capacitate de stocare ajunge să coste 4.100 de lei. Gadgetul are un procesor Apple A4 de 1 GB şi o mărime de 9.7 inchi. Rezoluţia este de 1024×768 pixeli. Are şi câteva porturi de conectare: Conector Dock, Microfon, 3.5 mm jack audio.