“SUA intenționează să timoreze creșterea Chinei … Cred că poporul chinez ar trebui să rămână unit și să susțină produsele noastre naționale”, a transmis printr-o declarație din Camera de Comerț Nanchong din Shanghai, avertizând că toți membrii care au cumpărat produse Apple vor fi ” interziși.“ 

Criza a început după ce au apărut știri că Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei și fiica fondatorului companiei, a fost reținută la Vancouver pe 1 decembrie. Presa americană a scris că Huawei ar fi încălcat embargoul impus regimului iranian, pe care Washingtonul îl acuză că se înarmează în secret cu boma atomică. Într-un comunicat, grupul Huawei spune că nu a fost înştiinţat despre acuzaţiile aduse fiicei lui Ren Zhengfei. 

Autorităţile din Statele Unite au început să cerceteze compania Huawei din anul 2016, sub suspiciunea că aceasta trimitea produse fabricate în Statele Unite către Iran şi alte ţări, lucru care încalcă legile de exporturi din SUA. Ambasada Chinei din Canada a criticat Canada şi Statele Unite pentru decizia de a o aresta pe Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei şi a cerut eliberarea imediată a acesteia..