O porție de pepene verde, tăiat cubulețe, are următorul profil nutrițional în grame (g), miligrame (mg), micrograme (mcg) sau procente din valoarea zilnică (% DV):

Calorii: 46
Proteine: 0,9 g
Grăsimi: 0,2 g
Carbohidrați: 11,5 g
Fibre: 0,6 g
Zahar: 9,4 g
Vitamina C: 12,5 mg: 14% DV
Vitamina A: 43 mcg: 5% DV

Pepenele verde este foarte bogat în vitamina C, care acționează ca un antioxidant și susține sănătatea imunitară, ajută la vindecarea rănilor și la creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Pepenele verde este o sursă naturală de licopen, cunoscută pentru potențialul de a reduce riscul de cancer de prostată și boli de inimă. Este, de asemenea, o sursă de citrulină, care poate contribui la creșterea fluxului sanguin, aducând beneficii performanței în timpul exercițiilor fizice, scrie verywellhealth.com.

Beneficiile pepenelui verde pentru sănătate

Pepenele verde sprijină hidratarea și contribuie la menținerea greutății, sănătatea ochilor, și ameliorază durerile musculare.

Pepenele ne ajută să ne hidratăm

Corpul are nevoie de apă pentru a elimina deșeurile, a lubrifia articulațiile și a menține temperatura. Dacă se pierde prea mult lichid și nu se recuperează, apare deshidratarea, provocând simptome ca oboseală, amețeli, gură uscată și confuzie. Pepenele verde conține 91% apă, ceea ce îl face un aliment ideal pentru a vă ajuta să fiți bine hidratat.

Menține greutatea corporală

Cu conținutul ridicat de apă și densitatea calorică scăzută, pepenele verde poate ajuta la gestionarea greutății. Un mic studiu a constatat că un consum zilnic de pepene verde contribuie la o sațietate mai mare decât o gustare cu conținut scăzut de grăsimi, timp de până la 90 de minute după consum. S-a constatat și pierderea în greutate a participanților la studiu, precum și îmbunătățiri ale următorilor factori de risc pentru bolile de inimă:

Tensiune arterială
Trigliceride
Lipoproteine cu densitate joasă (LDL) colesterol (colesterol rău)

Lipoproteine de înaltă densitate (HDL) colesterol (colesterol bun)

Sprijină sănătatea ochilor

Pepenele verde este o sursă bună de vitamina C. Studiile observaționale au constatat că o cantitate mai mare de vitamina C poate reduce riscul de cataractă (atunci când cristalinul ochiului, în mod normal clar, devine tulbure). Vitamina A din pepenele verde este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a ochilor, în special în sănătatea retinei.

Întărește sistemul imunitar

Vitamina C este crucială pentru funcționarea sistemului imunitar. Aportul insuficient de vitamina C poate duce la afectarea imunității și la un risc mai mare de infecții. In plus, citrulina din pepenele verde are rol potențial antioxidant și vasodilatator (lărgirea vaselor de sânge).

Calmează durerile musculare

Citrulina din pepene poate crește producția de oxid nitric și reduce nivelul de amoniac. Oxidul nitric îmbunătățește fluxul sanguin, crescând livrarea de oxigen către mușchi. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea performanței și la reducerea durerilor musculare după antrenamente. Nivelurile ridicate de amoniac pot duce la oboseală musculară. Deși sunt necesare cercetări suplimentare, participanții la un mic studiu au descoperit îmbunătățiri ale frecvenței cardiace și ale durerilor musculare la 24 de ore după ce au consumat suc natural de pepene verde.

Bun și pentru sănătatea pielii

Mulți nutrienți din pepene verde pot susține sănătatea pielii. Vitamina C este obligatorie pentru producerea de colagen, o proteină care menține articulațiile sănătoase și pielea plină și fermă. De asemenea, licopenul poate ajuta la protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de radiațiile ultraviolete (UV).

Îmbunătățește digestia

Conținutul ridicat de apă și cantitatea de fibre îl fac ideal și pentru sănătatea digestivă. Apa este vitală pentru digestie, deoarece menține alimentele în mișcare prin intestine și ajută la descompunerea alimentelor, astfel încât organismul să poată absorbi nutrienții de care are nevoie.