Acum aproximativ un an, guvernul , constrâns pe de o parte de FMI şi pe de altă parte de Curtea Constituţională, care nu a acceptat reducerea pensiilor, lua una dintre cele mai grele decizii: majorarea TVA de la 19% la 24%.

În timp ce analiştii şi patronatele făceau previziuni sumbre privind preţurile mari şi evaziunea în creştere, ca să reducă din şocul măsurii, lanţurile de magazine precum Carrefour, Metro şi Real au anunţat că vor întârzia scumpirile generate de decizia autorităţilor.

Creşterea TVA era singura măsură corectă care putea fi luată atunci de autorităţi, consideră analistul Ilie Şerbănescu. Cristian Pârvan, de la Asociaţia Oamenilor de Afaceri, spune că măsura a dus la scumpiri accentuate şi, deseori, nejustificate. În consecinţă, a avut loc o creştere galopantă a inflaţiei, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Majorarea TVA, la care s-a adăugat scumpirea alimentelor şi a petrolului la nivel internaţional, s-au tradus pentru români în creşteri anuale de preţuri în medie cu 7-8%.

Citeşte mai multe pe evz.ro