Cercetătorii au vrut să vadă ce poate dezvălui componența genetică a acestor animale care au supraviețuit dezastrului despre viața într-un mediu radioactiv, scrie Msn.

Oamenii de știință încearcă să elucideze un mare mister: cum au supraviețuit animalele și cum s-au înmulțit în locul unde totul a fost distrus de radiații.

Într-un studiu publicat în revista Science Advances, oamenii de știință au examinat structura genetică a 302 câini reprezentând trei „populații de câini liberi” care trăiesc pe teritoriul fostei centrale de la Cernobîl, comparându-i cu alții, care trăiesc la zeci de kilometri distanță.

Animalele care trăiesc în zona de excludere sunt „diferite genetic” de câinii care trăiesc mai departe de epicentrul dezastrului

Echipa de cercetători a efectuat o analiză genetică, din care a reieșit că animalele care trăiesc în zona de excludere de aproximativ 25 de km, sunt „diferite genetic” de câinii care trăiesc mult mai departe de epicentrul dezastrului. Deși aceste rezultate nu arată că radiația este cea care a cauzat aceste diferențe genetice, datele ar putea ajuta la înțelegerea efectelor pe termen lung ale expunerii la radiații.

Cum poți să supraviețuiești într-un mediu ostil ca acesta timp de 15 generații?

”Cercetătorii au șansa de a începe să răspundă la întrebarea: „Cum poți să supraviețuiești într-un mediu ostil ca acesta timp de 15 generații?” afirmă geneticianul Elaine Ostrander, co-autoarea studiului, citată de Associated Press. Probele ADN ale câinilor sunt foarte valoroase, pentru că deseori ei au aceeași alimentație și trăiesc în aceleași spații ca și oamenii, susține ea.

Poate patrupezii sunt afectați mai puțin de radiații

”Poate că aceste animale nu mai sunt la fel de fertile, poate au afecțiuni ale pielii. Vom vedea cât de mare a fost cantitatea de radiații care a intrat în piele. Poate le este afectată blana. Câinii trăiesc într-un mediu foarte rece, foarte ostil. Poate patrupezii sunt afectați mai puțin de radiații. Nu știm”, a continuat Elaine Ostrander.

Pe 26 aprilie 1986, la centrala nucleară Cernobîl s-a produs o explozie. Un nor de ploi radioactive a afectat ulterior întreaga Ucraină, Belarusul și Rusia. Pripiat, orașul aflat cel mai aproape de centrală, a fost evacuat și este și acum nelocuit. Emisiile de substanțe radioactive au afectat flora și fauna. Studii făcute ulterior au arătat că mii de oameni expuși radiației s-au îmbolnăvit de cancer.