Autoritățile ucrainene trebuie să verifice dacă există deșeuri radioactive și radiații în jurul Kievului, deoarece ar putea exista o „problemă radioactivă gravă”, transmite Sky News.

Anunțul a fost făcut de șeful zonei de excludere de la Cernobîl. Acesta a declarat că aproximativ 1.500 de soldați ruși s-au aflat în zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobîl în timpul ocupării zonei de către Rusia.

Centrala a fost scena celui mai grav accident nuclear din lume în 1986.

„Problemă radioactivă gravă” la Cernobîl

Trupele „au săpat tranșee și au amplasat mine terestre, perturbând solul care este contaminat cu radiații”.

În informare se spune că soldații ruși au primit echipamente vechi de 70 de ani pentru a detecta radiațiile, astfel încât nu erau pe deplin conștienți de riscuri.

De asemenea, este posibil ca tancurile care au trecut prin zonă să fi „adunat sol și noroi contaminat pe drum”, în timp ce se îndreptau spre capitala ucraineană Kiev.

Întrucât zona a fost, de asemenea, unul dintre principalele puncte de ieșire pentru trupele rusești care se întorceau în Rusia și Belarus, este posibil ca acestea să fi împrăștiat sol contaminat în aceste zone.

În prezent, există „afirmații exagerate” atât din partea Rusiei, cât și a Ucrainei, subliniază totuşi jurnaliştii Sky News.

Trupele ruse au fost expuse la radiații la Cernobîl

Expertul în probleme nucleare Carlos Bravo a explicat pentru EFE că trupele care au preluat controlul asupra centralei de la Cernobîl în primele zile ale invaziei au fost expuse unor niveluri foarte mari de radiaţii pentru că au răscolit pământul contaminat pentru a săpa tranşee „fără niciun fel de minimă protecţie”.

Locul acestor lucrări este aşa-numita Pădure Roşie de lângă Cernobîl, unde arborii s-au uscat imediat din cauza dozelor uriaşe de radiaţii emise de reactorul avariat de la centrala nucleară în urma catastrofei din 1986, care au contaminat zone din Belarus, Rusia, Europa şi s-au răspândit în întreaga lume.

Particulele radioactive după accidentul de la 26 aprilie 1986 s-au depus aleatoriu, deci unele zone sunt mai poluate decât altele, explică Bravo.

Chiar dacă nivelul de radiaţii la care soldaţii ruşi au fost expuşi nu a fost comunicat, acesta „trebuie să fie ridicat” şi probabil că ei vor începe să prezinte tulburări şi simptome care apar în urma expunerii externe şi a inhalării de particule radioactive.

Radiobiologia, care studiază efectele radiaţiilor asupra sănătăţii, are o axiomă care stipulează că „orice doză de radiaţii, oricât de mică, poate provoca cancer”, a mai spus Bravo.