Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA) CE Oltenia a decis reluarea dialogului cu Tinmar Energy în vederea constituirii de societăți mixte pe acțiuni pentru implementarea proiectelor privind capacități noi mai puțin poluante, prevăzute în Planul de Restructurare și Decarbonare a CE Oltenia aprobat de Comisia Europeană, transmite compania printr-un comunicat transmis pe site-ul oficial.

Acest lucru este posibil după ce acționarii CE Oltenia au respins atât anularea procedurii de selecție pentru proiectele la care a fost desemnat Tinmar Energy SA “ofertant selectat”, cât și reluarea procedurii de selecție într-un mod accelerat pentru selectarea de investitori în vederea constituirii de societăți mixte pe acțiuni pentru implementarea proiectelor.

Se reiau negocierile pentru asocierea cu Tinmar Energy

Pe 12 octombrie 2022, acționarii CE Oltenia au adoptat o hotărâre prin care au respins documentele tranzacției negociate cu Tinmar Energy, în urma avizului negativ dat de Consiliul de Supraveghere al CEO.

Prin această decizie a AGEA, demersul de asociere cu Tinmar Energy rămâne deschis și poate continua cu noi negocieri pentru rediscutarea unor termeni și condiții. Societățile pe acțiuni rezultate din asocierea CE Oltenia – Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o  putere totală instalată de cca. 280 MW și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni.

Avizarea asocierii CE Oltenia – Tinmar Energy în noile condiții ar permite respectarea calendarului asumat în ceea ce privește adăugarea de capacități noi pentru tranziția la surse de energie mai puțin poluante și pentru restabilirea viabilității CE Oltenia, companie cu rol strategic în Sistemul Energetic Național.

Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România

Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, care deţine 9 grupuri energetice, cu o putere instalată de 2595 MW.

„Acesta oferă energie de bază în Sistemul Energetic Naţional, acoperind o cotă de maximum 30% din producţia de energie din SEN, energie sigură, fiind un important factor de stabilitate în SEN (cele 9 grupuri sunt calificate pentru asigurarea serviciilor de sistem şi pentru furnizarea Reglajului Secundar), energie performantă, având un proces de producţie eficient şi fiabil prin prelungirea duratei de viaţă a capacităţilor de producţie existente”, se mai precizează în comunicat.

De asemenea, Complexul Energetic Oltenia oferă energie curată, îndeplinind toate cerinţele actuale de mediu (eforturile financiare au fost de circa 1 miliard de euro) şi este singurul producător din România care are implementate, la toate grupurile energetice, instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere şi instalaţii de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii rezultate din procesul de ardere.

Principalii acţionari ai companiei sunt Ministerul Energiei, cu 77% din acţiuni şi Fondul Proprietatea, cu 21,5%. Compania are un capital social de 270 milioane lei, o cifră de afaceri de 3,3 miliarde lei şi peste 11.000 de angajaţi.